Matić: Digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja – veliki izazov

Biznis 24. maj 202213:072 komentara
Tanjug/Miloš Milivojević

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je na otvaranju 64. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, da je jedan od osnovnih priorteta njenog ministartsva digitlizacija i da digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava.

Matić je podsetila na projekat koji sprovodi resorno ministarstvo u ruralnim područjima, a za koji su do sada obezbeđena sredstva za 1.000 ruralnih naselja sa više od 150.000 domaćinstava koje će dobiti brzi internet.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, oko 900 objekata u najruralnijim sredinama će, zahvaljujući ovom projektu, dobiti besplatan optički internet, a vrednost investicije je oko 150 miliona evra.

„Sajam je ugostio mnogobrojne strane i domaće izlagače, a oko trideset ih je danas prisutno. Četvrta industrijska revolucija je doprinela na polju digitalizacije, doprinela je razvoju veštačke inteligencije, ubrzala naučna poslovanja i tehničko-tehnološka dostignuća“, rekla je Matić i istakla da je u vremenu kada se slave inovacije, neophodno uložiti u obrazovanje mladih ljudi.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća pod sloganom „Inovacije pred vašim očima“ će trajati do 27. maja.

Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača, proizvodnih i projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija i inovativnih pojedinaca iz tridesetak zemalja sveta.

Izlagači će predstaviti najnovija tehničko-tehnološka postignuća u oblasti industrijskih tehnologija, digitalizacije proizvodnih procesa i „Industrije 4.0“.

Pored pojedinačnih izlagača, u hali 3 Beogradskog sajma, posetiocima će biti predstavljeni i grupni nastupi Češkе i Slovenije.

U hali 3 biće predstavljeno i svih šest timova-finalista u nadmetanju za „Najbolju tehnološku inovaciju“ za 2021. godinu u Srbiji.

Prva sajamska manifestacija ovog tipa u Srbiji održana je 1937. godine, prvi Sajam tehnike nakon Drugog svetskog rata održan je 1957. godine kada je bilo izlagača iz 28 zemalja sveta, a prema rečima organizatora, sajam je obišlo 1,15 miliona posetilaca.

Komentari

Vaš komentar