Ministar privrede Slovenije zavidi Srbiji na pribavljanju vakcina protiv kovida

Biznis 23. feb 202116:4811 komentara
Atanaskovic i Pocivalsek
Izvor: Vlada Srbija

Ministarka privrede Anđelka Atanasković istakla je u razgovoru sa ministrom za privredni razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravkom Počivalšekom da ekonomski odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i naglasila da Srbija, u kojoj 1.400 slovenačkih firmi zapošljava 25.000 ljudi, želi da privuče još investicija, saopštilo je Ministarstvo.

Navodeći da su razgovarali i o teškim posledicama koje je pandemija koronavirusa ostavila na privredu, slovenački ministar je pohvalio Srbiju.

„Na neki način zavidim vam na tome da ste u Srbiji bili veoma uspešni u pribavljanju dovoljne količine vakcina, tu ste ispred nas“, rekao je Počivalšek, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede Srbije.

On je izrazio nadu da će i Slovenija napraviti korake napred u smislu vakcinacije.

Matić: Slovenija jedan od 10 ključnih investitora u Srbiji

Sa slovenačkim ministrom razgovarala je i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je istakla da je Slovenija jedan od najvažnijih ulagača u Srbiji i najavila organizovanje investicione konferencije u ovoj godini, podsetivši da je trgovinska razmena sa Slovenijom u 2020. godini iznosila milijardu i 167 miliona evra.

Ona je, nakon sastanka sa ministrom privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravkom Počivalšekom, rekla da je to dobar pokazatelj potencijala, verujući da će se obim razmene udvostručiti kada se epidemiološki uslovi poprave i kada poslovanje bude moglo da se odvija u boljim uslovima.“Slovenija je jedan od 10 ključnih investitora u Srbiji i verujemo da će one takodje rasti u narednom periodu, a u skladu sa tim smo se dogovorili i da krenemo sa pripremom za investicionu konferenciju“, navela je Matić.

Matic Pocivalsek
Vlada Srbije

Dodala je da će vreme održavanja konferencije zavisiti od razvoja epidemiološke situacije i dodala da se može očekivati da se ona održi na leto, a najkasnije početkom jeseni.

Ona je kazala da veruje da će takva konferencija dati ubrazanje investicija, kako Slovenije u Srbiji tako i obrnuto.

Ministarka je istakla da su zajednički interesi i dalje razvijanje u sferi turizma.

„S obzirom na činjenicu da je Slovenija omiljena medju Srbima, a Slovenci učestvuju sa čak pet odsto u ukupnom broju stranih turista u Srbiji, jasno je da tu postoji veliki potencijal“, rekla je Matić.

Komentari

Vaš komentar