Matijević: Firma Radijator će proizvoditi kombajne za branje višanja

Biznis 12. avg 202116:262 komentara
Višnje
Izvor: Shutterstock

Suvlasnik kompanije "Matijević" Zoran Matijević rekao je da će se firma "Radijator" u Zrenjaninu, koju je ta kompanija kupila u stečaju, baviti proizvodnjom traktorskih prikolica i kombajna za branje višanja umesto proizvodnjom radijatora.

On je za agenciju Beta rekao da su to projekti u razvoju, jer prikolice već proizvodi njihova firma „Agrovojvodina“ koja sklapa i traktore, a proizvedeno je i nekoliko kombajna, odnosno berača višanja.

Povezane vesti

„Nećemo nastaviti proizvodnju odlivki za radijatore, jer je proizvodnja davno ugašena, već ćemo proizvoditi berače višanja zato što imamo 600 hektara pod tim voćem“, rekao je Matijević.

Firma Mat Real Estate koja posluje u okviru kompanije „Matijević“ kupila je u stečaju za 414 miliona dinara nekad uspešnu firmu „Radijator“ u Zrenjaninu, koja ima halu na 30.000 kvadrata i 22 hektara zemlje u industrijskoj zoni i građevinskom rejonu.

„Radijator“ je proizvodio kotlove za centralno grejanje i radijatore, ali je 2017. godine otišao u stečaj, a oko 400 radnika je ostalo bez posla.

Matijević je, na pitanje da li se isplati uzgoj višanja kada proizvođači nekoliko poslednjih godina tvrde da im otkupna cena ne pokriva troškove, rekao da je reč o proizvođačima koji beru to voće ručno što je skupo, a da mašinska berba značajno smanjuje troškove proizvodnje.

On je kazao da je ove godine voćnjak višanja dao manji rod jer je još mlad i ne daje pun rod, a da će, kada se to dostigne, taj biznis postati isplativ.

Potencijal kupljene firme „Radijator“ je, prema rečima Matijevića, veliki jer ima odličnu infrastrukturu, neophodni napon električne energije i mogućnost železničkog transporta.

Stečajni upravnik „Radijatora“ Aleksandar Lakić rekao je za Betu da još nije formirana celokupna stečajna masa jer se utvrđuje status još neke imovine, ali da procenjuje da će iz nje moći da se namiri 80-90 odsto potraživanja radnika.

Lakić je rekao da je „Radijator“ prodat kao pravno lice iz trećeg pokušaja za 20 odsto procenjene vrednosti, a da se na javni poziv javila jedino kompanija Mat Real Estate i da nema nikakvih obaveza u pogledu nastavka proizvodnje.

Komentari

Vaš komentar