Medijacija kao obaveza za trgovce – novina u Zakonu o zaštiti potrošača

Ekonomija 09. sep 202120:51 4 komentara

U novom Zakonu o zaštiti potrošača naći će se i medijacija kao obaveza za trgovce, a to je novina koja do sada nije bila formulisana.

„Ukoliko reklamacioni postupak ne bude rešen u korist potrošača imaće pravo na medijaciju sa trgovcem. Trgovci će morati da ispoštuju proceduru, da prisustvuju medijaciji i nadamo se da će to doprineti da se sudski postupci, koji se često spominju kao neophodni, stave u drugi plan, ali biće potrebno da prođe neko vreme kako bismo videli kako tro funkcioniše u praksi. Ideja jeste dobra i trebalo da utiče na smanjenje sudskih postupaka“, rekla je za Infobiz Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Povezane vesti

Druga novina je registar „Ne zovi“, jer se dešavalo često da se potrošači žale, posebno starija populacija da su uznemiravani od strane trgovaca, raznim porukama i oglašavanjima koja stižu i na kućnu adresu.

„Tu nismo imali efikasan sistem kažnjavanja trgovaca, ne samo u smislu da kazni trgovca i deluje represivno. Registar ‘Ne zovi’ znači da možete da se prijavite preko svog operatora na jedinstveni spisak i svaki trgovac će biti u obavezi da ukoliko vas pozove a na tom ste spisku da snosi novčanu kaznu. Sledeća novina koja je propisana tiče se usluga koje se obavljaju u stanu recimo, tih zanatskih usluga, kada imate cenu koja je više od pet hiljada dinara, tada je u obavezi onaj koji pruža uslugu da izda specifikaciju o ceni sa kojim se vi morate složiti“, naglašava Jovanović.

Takođe, uvode se i prekršajni nalozi, za šta se ova organizacija do sada borila jer veliki broj prekršaja do sada nije sankcionisan, poručila je Jovanović.