Mediji: Umesto Energoprojekta muzej u Resavskoj će obnavljati firma „Konkord vest“

Ekonomija 02. okt 202316:25 6 komentara
Beoinfo

Obimnu rekonstrukciju i prenamenu zgrade u Resavskoj ulici, koja će postati Muzej grada Beograda, umesto grupe izvođača okupljene oko Energoprojekta, realizovaće izvođači koje predvodi VD Konkord vest, odlučeno je pre nekoliko dana.

Ugovor je pre toga, ranije ove godine, dodeljen bio i trećem konkurentu na tenderu, ali je poništen zbog žalbi Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, prenosi portal Beogradske.rs.

Ugovor čija je procenjena vrednost bez PDV-a 4.241.351.000,00 dodeljen je na kraju grupi ponuđača (W.D. Concord west doo, Kej D.O.O Valjevo, „Teming electrotechnology“ doo Niš, Jadran doo Beograd, „K.E.S.Z. Internacional“ doo Beograd, „Premer Savković doo Lazarevac, „Tron tex“ doo Novi Sad, „Roaming smart solutions“ doo Beograd, „Ex ing B&P“ Beograd, Teko liftovi Beograd i Midvej doo Beograd.

Povezane vesti

Kako je navedeno na Portalu javnih nabavi, republička Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donela je rešenje br. 4-00-612/2023 od 30.08.2023. godine.

U dokumentu piše da je usvojen kao osnovan Zahev za zaštitu prava ponuđača i delimično poništen otvoreni postupak predmetne javne nabavke u fazi stručne ocene ponuda i donošenja Odluke o dodeli ugovora XXVIII-06 broj 404-3-3/2023 od 20.07.2023. godine (kada je posao dodeljen Energoprojektu).

Naručilac je ponovio fazu pregleda i stručne ocene ponuda u predmetnom postupku javne nabavke i doneo novu Odluku o dodeli ugovora 29.09.2023. godine u predmetnoj javnoj nabavci, navodi se na Portalu javnih nabavki.

Po istom principu je tokom leta poništen i ugovor sa subotičkom SNB gradnjom, pošto se Energoprojekt žalio Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Tri puta promenjen tendera

Da podsetimo, od tri grupe ponuđača koje su se prijavile na tender, prvo je posao dodeljen subotičkoj firmi SMB-gradnja, dok je tada Energoprojektova ponuda rangirana kao drugoplasirana.

Energoprojekt se žalio na tu odluku, pa je Komisija donela rešenje kojim je od Naručioca tražila da detaljno ponovi stručnu ocenu izabranog ponuđača.

Pored ostalog, Energoprojekt je osporavao da izabrani ponuđač tj. grupa ponuđača nije izvela sve radove na referentnom objektu – Tržni centar ,,Beo“, već da su učestvovali i izvođači koji nisu prijavljeni u ponudi, o čemu je kao dokaz dostavljen Izveštaj komisije za tehnički pregled referentnog objekta br 01-671/2 od 25.06.2021. Instituta za bezbednost i sigurnost Novi Sad, piše u dokumentu.

Komisija za javnu nabavku je utvrdila da izabrani izvođač ne ispunjava kriterijum za kvalitativni izbor privrednog subjekta u skladu sa članom 144, stav 1, tačka 2 Zakona o javnim nabavkama, stoji u odluci od juna ove godine.

U međuvremenu posao je dodeljen ponuđačima oko Energoprojekta 20.07.2023. ali se gradilište nije pokrenulo, a poslednja odluka o novoj dodeli ugovora je od pre nekoliko dana.

Ko su bili ponuđači na tenderu?

Ponude su podnele tri grupe ponuđača:

1. W.D. CONCORD WEST D.O.O, KEJ D.O.O VALJEVO, TEMING ELECTROTECHNOLOGY D.O.O NIŠ, JADRAN D.O.O BEOGRAD, K.E.S.Z. INTERNACIONAL D.O.O BEOGRAD, PREMER SAVKOVIĆ D.O.O LAZAREVAC, TRON TEX D.O.O NOVI SAD, ROAMING SMART SOLUTIONS D.O.O BEOGRAD, EX ING B&P BEOGRAD, TEKO LIFTOVI BEOGRAD I MIDVEJ D.O.O BEOGRAD.

2. ENERGOPORJEKT VISOKOGRADNJA A.D. BEOGRAD, TVI D.O.O BEOGRAD, LOGO D.O.O BEOGRAD, SOKO INŽENJERING D.O.O NOVI BEOGRAD.

3. DOO SMB-GRADNJA SUBOTICA, A.R.J. TECHNOLOGY NOVI SAD, YUMOL D.O.O SUBOTICA, TECHNOSECTOR D.O.O KRAGUJEVAC, CREDO BEOGRAD, PARS D.O.O BEOGRAD.

Građevinska dozvola stigla pre tri godine

Grad Beograd izdao je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade stare Vojne akademije na uglu ulica Nemanjine i Resavske još tokom 2020.

,,Iza nas je skoro četiri godine duge borbe da rešimo komplikovane imovinske odnose, da podelimo parcele sa Vojskom Srbije, da uradimo projekat rekonstrukcije i da dobijemo sve uslove Zavoda za zaštitu spomenika kako bismo dobili dozvolu. Sada, kada je u mojim rukama građevinska dozvola nema više prepreka da Muzej Beograda konačno, posle 117 godina od kako je osnovan, dobije svoju zgradu, saopštio je tada Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Muzej grada Beograda osnovan je 1903. godine i nikada nije imao svoju zgradu. Danas se nalazi na 14 lokacija.

Zgrada bivše Vojne akademije, na uglu Resavske i Nemanjine ulice površine je 17 057 kvadrata. Kada bude završen, biće najveći beogradski muzej.