Međunarodna finansijska korporacija IFC kreditira izgradnju elektrane na biomasu u Srbiji

Ekonomija 22. feb 202414:57 0 komentara
Shutterstock

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) će novom investicijom pomoći vodećoj kompaniji u sektoru papirne industrije u Srbiji da izgradi prvo veliko postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije korišćenjem biomase (CHP postrojenje), saopštio je IFC.

„Paket finansiranja koji IFC obezbeđuje za Drenik ND d.o.o, najvećeg proizvođača papirne galanterije u Srbiji, sastoji se od direktne pozajmice 60 miliona evra i 46 miliona evra zajma iz zajedničkog povereničkog fonda kojim upravlja IFC“, navela je Međunarodna finansijska korporacija, članica grupe Svetske banke. 

Ovaj projekat će, kako se navodi u saopštenju, podstaći proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i pomoći gradu Beogradu koji se suočava sa izazovom kvaliteta vazduha da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Investicija je namenjena za izgradnju  kogenerativnog postrojenja na bazi biomase, snage oko osam megavata za proizvodnju električne energije i 16 t/sat za proizvodnju pare.

„Novo postrojenje će omogućiti proizvodnom pogonu u Srbiji da umesto električne energije iz mreže koristi biomasu i smanji potrošnju prirodnog gasa. Pored toga, IFC će pružanjem savetodavne podrške pomoći Dreniku ND da unapredi sistem korporativnog upravljanja i podigne sisteme upravljanja životnom sredinom i socijalnim pitanjima na viši nivo (sprovođenjem akcionog plana), kao i da poboljša prakse u oblasti osiguranja“, navodi IFC.

Nikola Markije, regionalni menadžer IFC-a za Zapadni Balkan je istakao da je podsticanje održivog i inkluzivnog rasta srž globalne strategije IFC.

„Naša investicija je u skladu sa tim jer podstiče glavnog igrača u regionu na proizvodnju sopstvene ‘čiste’ i ‘zelene’ energije, kao i na poboljšanje ekoloških standarda, jačanje energetske efikasnosti i smanjenje štetnih emisija – investicija samim tim doprinosi Srbiji u procesu tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji otpornoj na klimatske promene”, naveo je Markije.

Vlasnik kompanije Drenik ND Igor Perić je istakao da tehnologije koje se koriste za generisanje energije iz biomase nude konkurentna rešenja za proizvodnju električne i toplotne energije koja su takođe efikasna u pogledu smanjenja emisije ugljenika.

Projekat je, kako se navodi u saopštenju, usklađen sa Okvirom za partnerstvo Svetske banke sa Srbijom za period od 2022. do 2026, kojim se predviđa podrška za zeleniji i otporniji privredni rast. IFC je u Srbiji, kako se ističe, od 2001. godine do sada investirao 2,9 milijardi dolara, „uz trenutne investicije u iznosu od 351,7 miliona dolara“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!