Međunarodna organizacija rada upozorila na rast globalne nezaposlenosti

Biznis 19. jan 202213:52
Shutterstock/ Ilustracija

Međunarodna organizacija rada (MOR) prognozira da će nivo svetske nezaposlenosti u 2022. dostići broj od 207 miliona, u poređenju sa 186 miliona nezaposlenih u pretpandemijskoj 2019. godini, preneo je portal Nezavisnost.org.

U najnovijem izveštaju o globalnim trendovima u svetskom zapošljavanju i socijalnim izgledima za 2022. godinu, MOR upozorava da se nastavlja jak uticaj pandemije na globalna tržišta rada, što će usporiti i ukupni ekonomski oporavak.

Ta međunarodna organizacija predviđa i da će deficit u radnim satima na globalnom nivou biti ekvivalentan sa 52 miliona poslova sa punim radnim vremenom, u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine.

Prognoza MOR je i da će globalna nezaposlenost ostati iznad nivoa od pre početka pandemije najranije do 2023. godine, a upozorava i da je ukupan uticaj pandemije na zaposlenost znatno veći nego što je vidljivo u brojkama jer je u poslednje dve godine mnogo ljudi napustilo tržište radne snage.

„Ne može biti pravog oporavka od pandemije bez širokog oporavka tržišta rada. A da bi bio održiv, taj oporavak mora biti zasnovan na principima pristojnog rada – uključujući zdravlje i bezbednost, pravičnost, socijalnu zaštitu i socijalni dijalog“, izjavio je generalni direktor MOR Gaj Rajder povodom predstavljanja izveštaja za 2022. godinu.

Komentari (0)

Vidi sve komentare