Mekdonalds „merka“ novu lokaciju – rimske terme iz III veka

Biznis 06. dec 202121:336 komentara
Mekdonalds, restoran, brza hrana
Pixabay

Plan je bio savršen – prodavati hamburgere, kolutiće luka i pomfrit sa pogledom na jedno od najneobičnijih arheoloških nalazišta na svetu.

Mekdonalds, koji se uvek teško uklapao u istorijski centar Rima i čije je otvaranje u Vatikanu 2017. godine izazvalo ogromnu polemiku, ovoga puta se zainteresovao za deo na parceli od 35.000 metara kvadratnih u oblasti termi Karakale, impozantnog kompleksa javnih kupatila izgrađenih između 212. i 217. godine. Plan, kojim je nameravano da se uloži 1,3 miliona evra da bi se sazidao „hram hrane“, su odbili Gradsko veće Rima i regionalni Apelacioni sud. Međutim, Mekdonalds se vratio u „trku“ i apelovao je na Državno veće da donese odluku do Božića, piše El Pais.

Mekdonalds je i dalje stigmatizovan u lokalnoj kulturi gastronomije, kao rezultat brzine i lošeg kvaliteta. Otvaranje prvog restorana u Italiji 1986. godine, na Španskom trgu, takođe je izazvalo društveni i politički skandal, navodi list. Bilo je čak i onih koji su protestovali, smatrajući to napadom na “nož i viljušku“. Starbaks je, recimo, 2017. godine pokušao da ublaži svoje „sletanje“ u blizini milanske katedrale, poklanjajući gradu nekoliko palmi, ali su one posle nekoliko dana izgorele. Pored uvrede što su Amerikanci mislili da treba da ih nauče kako se sprema kafa, neki su osećali da ih smatraju majmunima zbog tih palmi.

Karakala je jedno od najvećih i najbolje očuvanih rimskih kupatila na svetu. Smeštena je na početku Via Appia, oblasti velikih arheoloških nalazišta, otvoreno je za vreme cara Karakale i postalo je najluksuzniji objekat te vrste u Rimu. Imala su olimpijski bazen, prostorije za obedovanje, a takođe su bila turistički centar koji je svake godine privlačio stotine hiljada ljudi, navodi El Pais.

Projekat, koji bi u osnovi bio McDrive, mesto na kome se porudžbina može preuzeti iz automobila i koji bi imao stolove napolju, bio je tema i poslaničkih pitanja. Oštrom intervencijom Ministarstva kulture 2019. godine projekat je odbijen jer se, između ostalog, nalazi na zemljištu koje je upisano u Uneskovu listu svetske kulturne baštine i u zoni zaštićenoj prostornim planom. “Jedinstveno mesto na svetu”, navodi se u presudi Apelacionog suda. Tadašnji ministar kulture Alberto Bonisoli istakao je da italijanska kulturna baština “zaslužuje da se prema njoj postupa dostojanstveno, sa pažnjom i poštovanjem”. Tadašnja gradonačelnica Virhinija Rađi rekla je da “čuda Rima moraju biti zaštićena”, ali se partneri Meksonaldsa bore i brane pravo na objekat za koji smatraju da neće naneti štetu životnoj sredini kao ni kulturnom nasleđu.

Kao i na mnogim drugim lokacijama u Rimu, odsustvo estetike i problemi sa smećem su evidentni, navodi El Pais. Projekat, kojim bi bilo zaposleno 50 ljudi, uključivao bi i prostor za dečju razonodu. „Branioci“ novog Mekdonaldsa, kojih ima i u medijima, smatraju da bi on bio prilika da se jedna privatna kompanija pobrine za ono za šta gradske vlasti nisu godinama.

Komentari

Vaš komentar