Mihajlović: 100 odsto smo zavisni od ruskog gasa, treba da tražimo alternativu

Ekonomija 18. apr 202220:37 > 20:39 8 komentara
Gas, gasifikacija, povezivanje na gas, gasovod
Shutterstock/ilustracija

Srbija je obezbedila dovoljne količine svih energenata, izjavila je resorna ministarka Zorana Mihajlović, uz ocenu da se na tržištu dešavaju ozbiljni poremećaji.

POVEZANE VESTI

Mihajlović je rekla da još nije doneta odluka kada je reč o ruskom učešću u vlasništvu NIS-a, ali da će po svaku cenu biti očuvana energetska bezbednost države.

„To znači da ćemo razgovarati o svemu. Ono što je naš zadatak i na čemu svakodnevno radimo, jeste da obezbedimo dovoljne količine nafte, naftnih derivata, gasa, električne i toplotne energije. Izuzeti smo iz petog paketa sankcija, ali ne znamo šta može biti u šestom paketu. Moramo da budemo spremni da, ako se prekine snabdevanje Jadranskim naftovodom, imamo plan za svaku situaciju. Snabdevanje gasom se odvija bez problema preko Bugarske Balkanskim tokom“, navela je ona.

Mihajlović je za TV Prva rekla da energetika nigde u svetu ne postoji bez politike i da sve države koriste energetiku da ostvare politički uticaj.

„Mislim da svakako treba da balansiramo, mi smo za sada 100 odsto zavisni od ruskog gasa, ali treba da tražimo alternativu i da imamo još bolje odnose i sa SAD i EU“, navela je Mihajlović.

Jeftine energije, kaže, više nema i niko ne može da projektuje kakve će biti cene.

„Zato je važno da radimo na diverzifikaciji. Sledeće godine se završava interkonekcija Niš-Dimitrovgrad i time dobijamo mogućnost da pregovaramo i da od septembra sledeće godine dobijamo LNG iz Grčke, da se povežemo sa gasom iz Azerbejdžana. Od ukupne potrošnje gasa, 70 odsto ide za privredu, koju moramo da obezbedimo“, rekla je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare