Mihajlović: Ako želimo da opstanemo ove zime, moramo malo i da štedimo

Ekonomija 05. sep 202209:28 38 komentara
Pixabay/jillrose999

Srbija se okrenula stimulativnom načinu pomoći domaćinstvima kada je reč o električnoj energiji, što ne radi niko u evropskim zemljama, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i objasnila da su tamo na snazi novčane kazne, koje su u Francuskoj i po 750 evra, a u Italiji do 3.000 evra.

Ona je za TV Prva ponovila da Vlada ne pravi nikakve planove za restrikcije struje, da uvozi električnu energiju i trudi se da štedi.

Pročitajte još

„Ako zaista hoćemo da opstanemo ove zime, onda moramo malo i da štedimo“, poručila je Mihajlović, dodajući da je država dala skoro milijardu evra za uvoz električne energije i gasa.

Prema njenim rečima, ne može se tačno proceniti koliko će država dati novca za uvoz električne energije do kraja marta, jer se cena stalno menja.

Kako kaže, danas struja košta 400 evra po megavatsatu, dok je pre nekoliko dana bila 730 evra.

„Najoptimističnije procene kažu da ćemo do kraja marta dati barem dve milijarde evra, dok o pesimističnim ne smem ni da govorim“, naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala da domaćinstva najviše učestvuju u potrošnji električne energije sa oko 42 odsto, zbog čega država želi da stimuliše građane da štede.

„Verujem da će u narednih pet do sedam dana Ministarstvo finansija izaći sa nekim predlogom ušteda“, najavila je Mihajlović.

Navodi da je Srbija većim delom obezbedila dovoljne količine gasa, ali da nisu obezbeđene sve potrebne količine.

Kada je reč o mazutu, tog resursa ima za 119 dana, precizirala je Mihajlović i dodala da će država nabaviti još mazuta da „svi imaju svega“.

„Nemamo informaciju da je povučena krivična prijava protiv Grčića“

Mihajlović rekla je da to ministarstvo nije još uvek dobilo informaciju da je povučena krivična prijava protiv bivšeg vršioca dužnosti Elektroprivrede Srbije Milorada Grčića.

„Nismo videli zvaničan odgovor, videli smo to po novinama ali znate šta, možda je ta odluka po nekom pravu, ali nikako nije ni po zdravoj logici ni po pravdi“, rekla je ona za televiziju Prva.

Mihajlović je podsetila da je resorno ministarstvo predalo Tužilaštvu za organizovani kriminal tu krivičnu prijavu zato što Grčića, kako je kazala, smatramo, kao generalnog direktora, „vrlo odgovornim“ za situaciju koja se dešavala u EPS-u svih ovih godina“.

„On je bio prvo direktor rudarskog kopa, pa je onda bio generalni direktor EPS-a i mi danas plaćamo ove milijarde, verujte, jednim delom zbog jako lošeg upravlja EPS i to ne kaže Zorana, to kaže Fiskalni savet, to kažu svi sada“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare