Mihajlović: Godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne termoelektrane

Biznis 12. nov 202109:4110 komentara
Izvor: Tanjug / Strahinja Aćimović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da povećanje energetske efikasnosti treba da bude nacionalni cilj i da je to jedan od ključnih elemenata u ostvarivanju vizije o zelenoj Srbiji.

„Usvajanjem četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, postavljen je temelj nove energetske politike Srbije u čijem središtu su obezbedjivanje energetske bezbednosti, veće korišćenje zelene energije i borba protiv klimatskih promena“, istakla je Mihajlović u pisanoj izjavi, povodom početka kampanje „Energetska efikasnost – okreni na zeleno“.

Kako je navela, „naša vizija je da se do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine postanemo dekarbonizovana zemlja“.

Ona je podsetila da ministarstvo koje vodi, uz podršku Evropske unije, počinje sa sprovođenjem aktivnosti za podizanje svesti pod sloganom – Okreni na zeleno, kao i da će javnosti kroz različite promotivno-edukativne aktivnosti biti predstavljene mere i mogućnosti za poboljšanje energetske efikasnosti na svim nivoima.

„Danas u Srbiji trošimo oko 40 odsto više energije nego što je prosek u zemljama Evropske unije, što znači da godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne termoelektrane. Povećanje energetske efikasnosti mora da bude nacionalni projekat i u narednih nekoliko godina ulagaćemo u ovu oblast izmedju 200 i 250 miliona evra godišnje, sa ciljem da za nekoliko godina smanjimo potrošnju energije za oko 20 odsto“, ocenila je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar