Mihajlović i RERI: Vaši predlozi su dobrodošli

Ekonomija 17. feb 202212:41 1 komentar
MRE

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je sa predstavnicima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Jovanom Rajićem i Mirkom Popovićem, o značaju izrade strateških dokumenata u oblasti energetike i učešću civilnog sektora u tom procesu, saopštilo je ministarstvo.

Pročitajte još:

„Važno je da razgovaramo o svemu, posebno kada je reč o strateškim dokumentima koji će odrediti pravac razvoja energetike u narednim godinama i decenijama u Srbiji. Nacionalni integrisani klimatski plan i strategija razvoja energetike predstavljaju najbitnija dokumenta za srpsku energetiku i u procesu njihove izrade učestvuju i organizacije civilnog društva, kao i u drugim radnim grupama koje je osnovalo Ministarstvo, poput radne grupe za energetsko siromaštvo. Verujem da postoji zajednički interes da razgovaramo o temama koje su u vezi sa energetikom i njenim razvojem u narednim decenijama. Suština je da imamo jasnu viziju i plan kako da osiguramo energetsku bezbednost“, navela je Mihajlović.

Važno je, dodaje, da ministarstvo i nevladin sektor sarađuju u procesu energetske tranzicije, jer je to proces koji se tiče svih građana.

„Vaši predlozi su dobrodošli, kao i predlozi drugih organizacija. Imaćemo više scenarija koji će uskoro biti predstavljeni javnosti. Ministarstvo je, kao i do sada, otvoreno za sve sugestije i predloge“, rekla je Mihajlović.

Mirko Popović, programski direktor RERI-ja, naveo je da ova organizacija ne želi da se obustavi izrada strateških dokumenata.

„Naprotiv. Mi želimo da se proces sprovede do kraja i mislimo da je od izuzetne važnosti da civilni sektor predstavi svoje predloge i kada je reč o proceduri i o detaljima u izradi strategije, kroz stručnu i pravnu analizu. Pozdravljamo procedure koje je Ministarstvo sprovelo tokom donošenja zakonodavnog okvira, jer smatramo da je transparentnost procesa jako važna, kao i procedure koje su predviđene. Svakako smo zainteresovani da nastavimo komunikaciju i nadam se da ćemo razgovarati o našim sugestijama i ubuduće“, rekao je Popović, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare