Mihajlović: Postoje 52 primedbe na plan poslovanja Srbijagasa

Biznis 09. feb 202114:11 > 14:197 komentara
TANJUG/ZORAN ZESTIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će to ministarstvo dati saglasnost na program poslovanja Srbijagasa za 2021. godinu kad on bude predvideo odvajanje delatnosti, poštovanje zakona i jasne prioritete za investicije, "što sve sada nije slučaj".

Rekla je da postoje 52 tačke primedbi na plan poslovanja „Srbijagasa“, a kao jedan od primera, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, navela je bilans tokova gotovine, u kome je priliv novca od investiranja oko 460 miliona dinara, a da je odliv 7,5 milijardi dinara, što znači da su 15 puta veći rashodi.

„To je ta gasifikacija kod koje se ne zna gde je novac, da je novac potrošen, a da nismo dobili gasifikovane gradove ili delove gradova“, navela je Mihajlović.

Dodala je i da plan koji je poslao Srbijagas nema ni početak ni kraj, da su podaci u njemu netačni i poručila da ni Ministarstvo ni Vlada neće usvajati laž.

Ocenila je da u planu Srbijagasa kao da ne postoji država, kao da ne postoje odluke Vlade u vezi sa razdvajanjem delatnosti.

„Tražimo da se to ispravi i nećemo odustati od insistiranja da Srbijagas bude kompanija koja posluje pregledno, efikasno i uspešno, jer je to pitanje budućnosti gasnog sektora Srbije“, rekla je Mihajlović uoči osnivačkog sastanka Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Tender za izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad u narednih deset dana

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da će za sedam do deset dana biti raspisan tender za izvođača radova na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, čijom izgradnjom će se obezbediti diverzifikacija snabdevača gasom.

Ona je istakla da izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, gasovoda Niš-Dimitrovgrad, „predstavlja put i prvi korak ka diverzifikaciji, ne samo gasnih ruta“, već i snabdevača gasom i mogućnost da Srbija dobije gas iz drugih izvora uključujući ne samo Azerbejdžan, nego i LNG terminal u Grčkoj, ali i budući Istočnomediteranski gasovod, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je, pre početka osnivačkog sastanka Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, kazala da je novac za izgradnju gasne interkonekcije obezbeđen iz evropskih fondova i zajmova evropskih banaka i da je planirano da u 2023. godini gasovod bude operativan.

„To će omogućiti i gasnu stabilnost, ali i veće mogućnosti za povezivanje unutar regiona, pre svega sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i za snabdevanje gasom Kosova i Metohije“, navela je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar