Mihajlović: Nastaviti rad na unapređenju uslova poslovanja u Srbiji

Biznis 17. sep 202114:04 > 14:054 komentara
ZORANA MIHAJLOVIĆ
Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavila je povodom odluke Svetske banke da prestane sa objavljivanjem Duing biznis liste gde su rangirane zemlje po uslovima poslovanja, da će predložiti da se postojeća Zajednička grupa za unapređenje pozicije Srbije na toj listi rekonstruiše i preraste u radnu grupu za bolje poslovno okruženje i privlačenje novih investicija.

„Reforme koje smo sprovodili u prethodnom periodu dale su rezultate u vidu boljeg poslovnog okruženja, otvaranja radnih mesta i činjenice da je Srbija prepoznata kao lider u regionu po prilivu direktnih stranih investicija. Nastavićemo na tome da radimo i ubuduće, zajedno sa svim našim međunarodnim partnerima, uključujući i Svetsku banku, jer je od samog rangiranja mnogo važnije što je bolji ambijent doprineo rastu BDP-a i novim investicijama“, navela je ona u saopštenju.

Mihajlović je istakla da je Srbija svake godine napredovala na Duing biznis listi, ali da je suštinski važno to što raste broj investicija.

Podsetila je da je Srbija na Duing biznis listi za 2020. godinu bila na 44. mestu od 190 zemalja.

„Svake godine od 2016. smo napredovali, jer smo sprovodili reforme i omogućili unapređenje poslovanja, bolju saradnju javnog, nevladinog sektora i biznis zajednice. Naše napredovanje rezultat je rešenosti da politička stabilnost postane osnova za ekonomski napredak koji ostvarujemo. Takvu politiku prepoznalo je na desetine investitora. Bez obzira na oblik i naziv, radna grupa će nastaviti da radi na poboljšanju uslova poslovanja, unapređenju investicionog ambijenta i za strane i za domaće investitore“, rekla je Mihajlović koje i ministarka rudarstva i energetike.

Dodala je da svaka reforma koja je bila pozitivno ocenjena i na Duing biznis listi bila važno dodatno priznanje, a ne svrha reformskih aktivnosti Vlade Srbije.

„U sprovođenju reformi vodili smo računa o svim značajnim rang-listama i njihovoj metodologiji, uključujući i listu Duing biznis, kao i uspešnim primerima reformskih procesa sprovedenih u drugim zemljama, a koji mogu da pomognu da napravimo još bolji ambijent za investicije u Srbiji“, rekla je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar