Mihajlović: Nemačka je najvažniji partner Srbije

Biznis 09. jun 202212:47 > 16:57
Tanjug / Sava Radovanović

Nemačka je najvažniji partner Srbije imajući u vidu ne samo trgovinsku razmenu, već i sveukupne odnose, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da od posete nemačkog kancelara Olafa Šolca i njegovog susreta sa predsednikom Srbije očekuje "dobre razgovore i razumevanje dvojice državnika".

Nemačka je naš najveći partner, država sa kojom imamo najintenzivnije političke i ekonomske odnose, ukupna robna razmena u prošloj godini iznosila je 6,5 milijardi evra, u nemačkim kompanijama u Srbiji radi više od 75.000 ljudi, rekla je Mihajlović posle potpisivanja Sporazuma o sprovođenju projekta „Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju.

Dodala je da su, kada je reč o saradnji u oblasti energetike, zajednički projekti vredni više od 1,5 milijardi evra, saopštilo je ministarstvo po potpisivanju sporazuma.

Povezane vesti

Ambasador Nemačke Tomas Šib poručio je da je susret Vučića i Šolca nastavak razgovora koji su vodili u Berlinu.

„Kancelar Šolc će obići i druge zemlje regiona, što je signal da je Zapadni Balkan u fokusu nove vlade. Neke od tema biće i dijalog Beograda i Prištine, regionalna saradnja, Berlinski proces, rat u Ukrajini, ali i sveukupni bilateralni odnosi, uključujući energetsku bezbednost“, rekao je Šib.

Ocenio je da je Srbija, a posebno Ministarstvo rudarstva i energetike, postiglo mnogo u ovoj oblasti, pre svega kada je reč o novom zakonodavnom okviru, što je, kako je zaključio, jasan znak da je Srbija posvećena energetskoj tranziciji i zelenoj agendi.

Mihajlović je poručila da je partnerstvo prava reč koja odslikava međusobne odnose, i to ne samo Ministarstva rudarstva i energetike, već Vlada Srbije i Nemačke.

„Sporazum je samo nastavak te saradnje i zajednička poruka da želimo da nastavimo da radimo na svemu što će pomoći zelenoj ekonomiji, većem korišćenju obnovljivih izvora energije i unapređenju energetske efikasnosti, a glavna stvar jeste da u sve budu uključeni i građani“, istakla je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar