Mihajlović: Novi zakoni iz oblasti energetike će biti osnov za investicije

Biznis 10. mar 202114:47 > 21:332 komentara
Izvor: TANJUG/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će novi zakoni iz oblasti energetike, koje je Ministarstvo pripremilo, postaviti osnov za nove investicije i doprineti usklađivanju Srbije sa regulativom Evropske unije i obavezama prema Energetskoj zajednici.

Mihajlović je, na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije, rekla da su imali veliku podršku Energetske zajednice u izradi četiri nova zakona iz oblasti energetike i rudarstva i da nastavljaju dalje saradnju, posebno kad je reč o stručnoj pomoći koju mogu da dobiju“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Izvor: Tanjug

„Verujem da smo na dobrom putu kad je reč o novim investicijama, posebno u solarnu energiju i energiju vetra, da ćemo brzo imati napredak i u ispunjavanju naših obaveza kad je reč o podeli delatnosti, a predstoji nam i veoma važan proces izrade integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku“, rekla je Mihajlović na sednici Odbora, na kojoj je predstavljen godišnji izveštaj Sekretarijata Energetske zajednice o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike.

Ona je istakla da je „zajednički cilj veća energetska bezbednost“

„Sve što možemo da uradimo da kao država budemo energetski bezbedniji treba i da uradimo”, rekla je Mihajlović.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač ocenio je da se, posle mnogo godina u kojima nije bilo puno aktivnosti u oblasti energetike, sada dosta toga dešava.

”Pre pet godina Srbija je u svim sektorima bila prva u celom regionu, a danas zaostaje za nekima, jer su neke zemlje išle u brze reforme dok je Srbija stajala u mestu, što će se, verujemo, sada promeniti”, naveo je Kopač.

On je ponudio pomoć Energetske zajednice u implementaciji evropskih direktiva, istakavši da je uspeh članica ujedno i uspeh Energetske zajednice.

Komentari

Vaš komentar