Mihajlović: Prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije do kraja avgusta

Biznis 14. jul 202109:55 > 11:367 komentara
fasada, zgrada, prozori, energetska efikasnost, subvencije,
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se do kraja avgusta očekuje da budu potpisani prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije, a da će prvih dana septembra biti raspisan i prvi javni poziv za ugradnju solarnih panela na privatne kuće i stambene zgrade.

Mihajlović je za TV Prva objasnila proceduru koja podrazumeva da lokalne samouprave upute javni poziv kompanijama koje će izvoditi radove i nakon toga poziv za građane, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Povezane vesti

Ona je podsetila i da su potpisani ugovori sa 67 gradova i opština o sprovođenju projekta povećanja energetske efikasnosti, na osnovu kojih se subvencioniše zamena stolarije.

„Ovo nije jedini javni poziv, imaćemo nastavak ovog projekta i krajem ove i sledeće godine, a biće nam potrebno oko 100 miliona evra godišnje u naredne dve-tri godine kako bismo na nacionalnom nivou smanjili potrošnju električne i toplotne energije za 40 odsto i da građani dobiju niže račune za više od 20 procenata“, rekla je Mihajlović.

Govoreći o ugradni solarnih panela, ona je ponovila da je procedura maksimalno pojednostavljena i da se „u četiri koraka završava sve, bilo da je u pitanju porodična kuća ili stambena zajednica“.

„Potreban je projekat, odobrenje koje izdaje lokalna samouprava, ugovor sa lokalnom distribucijom da ćete proizvoditi energiju za svoje potrebe, a i ovaj projekat ćemo ponavljati nekoliko puta u godinama pred nama, a prvi javni poziv biće između prvog i trećeg septembra“, najavila je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar