Mihajlović sa iranskom delegacijom o unapređenju ekonomske saradnje

Ekonomija 13. jul 202220:47 0 komentara
Tanjug/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa iranskom privrednom delegacijom koju je predvodio zamenik iranskog ministra industrije, rudarstva i trgovine direktor Organizacije za promociju trgovine Irana Alireza Pejman-Pak o bilateralnim odnosima, unapređenju saradnje u oblasti energetike i rudarstva, energetskoj bezbednosti, zajedničkim projektima u rudarskom sektoru i razvoju sektora OIE.

Ministarka je ukazala da su Srbija i Iran prijateljske zemlje i da mogu danas da razgovaraju o saradnji, kao i da bi obzirom na aktuelne uslove teške ekonomske i energetske krize bilo dobro za obe zemlje da saradnja rezultira konkretnim projektima, saopšteno je iz resornog ministarstva Srbije.

Pročitajte još:

„Energetika i rudarstvo predstavljaju najpogodniju oblast za povećanje efikasnosti naše saradnje, imajući u vidu prirodna bogatstva Irana, posebno kada je reč o kritičnim mineralnim sirovinama koje su svetu potrebne danas i koje će biti potrebne u decenijama ispred nas“, rekla je Mihajlović.Ona je rekla da pored rudarstva treba zajedno da rade na razvoju i izgradnji kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore.

Mihajlović je rekla da će njeno ministarstvo uraditi sve što je u njegovom domenu da obezbedi bližu saradnju srpskih i iranskih kompanija, jer Srbija želi da uspostavi čvršće veze ministarstva rudarstva i energetike Srbije i iranskog ministarstva, kao i srpskih i iranskih stručnjaka, jer će razmena iskustava omogućiti i nove projekte.

Osim saradnje u naftnom, gasnom i rudarskom sektoru, razmeni znanja i tehnologija, potencijalnim zajedničkim investicijama i projektima, tokom sastanka je posebno istaknut značaj konkretne saradnje u oblasti OIE.

U iranskoj delegaciji bili su predstavnici ministarstva industrije, rudarstva i trgovine, privredne komore i Agencije za promociju trgovine Irana.

Iranski zamenik ministra je pozvao Mihajlović u zvaničnu posetu Teheranu.

„Sektor rudarstva i energetike pruža mnogo prilika za bližu saradnju. Od rudarstva, gasa, nafte do električne energije. Ima mnogo potencijala i smatramo Srbiju jednom od najvažnijih država u Evropi sa kojom treba da razvijamo zajedničke projekte, pre svega u rudarstvu, jer je to značajan deo naše privrede i jedan od faktora koji je uticao na to da smo lideri u ovoj oblasti u našem regionu“, rekao je iranski zvaničnik.

On je rekao da su posebno zainteresovani za OIE, jer znaju da i Srbija želi da razvija projekte koji se tiču proizvodnje zelene energije.

„Imamo čitav lanac proizvodnje od silicijuma, preko solarnih ćelija, panela do solarnih elektrana i zainteresovani smo da učestvujemo u izgradnji velikih solarnih elektrana u Srbiji“, rekao je Pejman-Pak.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i ambasade Irana u Beogradu koju je predvodio ambasador Rašid Hasan Pur Baei.