Mihajlović: Spremamo se kao da je najteža zima pred nama

Biznis 22. jul 202214:0014 komentara
Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da država čini sve što može kako bi obezbedila stabilno i sigurno snabdevanje električnom i toplotnom energijom i energentima, kao i da postoji spreman krizni plan, ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti ili do prekida u lancu snabdevanja.

„Кada god Vlada Srbije planira zimu, uvek pravimo planove sa najgorim scenarijem, pripremamo se kao da će biti najteža zima do sada. Predstojeća zima je specifična i po tome što će, kada je u pitanju snabdevanje energijom i energentima, na nju uticati mnogo faktora koji ne zavise od Srbije“, kazala je Mihajlović, prenelo je ministarstvo.

Pročitajte još

Istakla je da je Srbija je obezbedila snabdevanje gasom naredne tri godine ugovorom sa Ruskom Federacijom, prema kojem će godišnje dobijati dve milijarde kubnih metara.

„Obezbedili smo dodatne kapacitete u skladištu u Mađarskoj od pola milijarde, svakodnevno punimo naš deo skladišta u Banatskom Dvoru i sada imamo za više od 50 dana zaliha“, rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da Vlada Srbije na svaki način pomaže javnim preduzećima u energetskom sektoru, kako bi održala stabilnost sistema i istakla da neće biti restrikcija struje.

„U mnogo težim trenucima, kao što je bilo u decembru prošle godine kada je došlo do kolapsa elektroenergetskog sistema, nije bilo restrikcija, pa ih neće biti ni ove godine. Omogućili smo EPS-u da uvozi i ugalj i struju. Obezbedili smo se međunarodnim ugovorima i ne očekujemo kolapse kakav je bio prošle godine, ali to se nije desilo preko noći i nije moguće da preko noći budu rešeni svi problemi u EPS“, navela je ministarka.

Dodala je i da su toplane spremne za grejnu sezonu, te da je država spremna da reaguje na svaku nepredviđenu situaciju po pitanju snabdevanja gasom.

„Imamo krizne planove prvog, drugog i trećeg nivoa, toplane znaju šta tačno treba da rade u situaciji da nekog energenta nema“, rekla je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar