Mihajlović: Srbija i Zapadni Balkan mogu biti dobitnici energetske tranzicije

Biznis 30. jun 202112:322 komentara
Izvor: MRE

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da Srbija i Zapadni Balkan mogu uspešno da prate zemlje članice EU u energetskoj tranziciji i izadju iz tog procesa kao dobitnici, ukoliko se uvaže različite startne pozicije, postave realni ciljevi i dinamika i obezbedi adekvatna finansijska podrška EU, saopštio je njen kabinet.

Mihajlović je, u obraćanju na onlajn forumu Energetske zajednice „Pravedna tranzicija“, rekla da će ova godina, kao i naredna, biti u znaku velikih promena u sektoru energetike i rudarstva, posle kojih više ništa neće biti isto kao pre.

Pročitajte još:

„Srbija je prihvatila Evropski zeleni dogovor potpisivanjem deklaracije u Sofiji u novembru 2020. godine i započela stvaranje strateškog i investicionog okvira za energetsku tranziciju, koji uključuje i donošenje novih propisa u skladu sa međunarodnim standardima“, rekla je ona.

Dodala je da su u aprilu usvojeni zakoni u oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Prema njenim rečima, izmenjeni su i zakoni o energetici i rudarstvu, čime je, sa prethodno usvojenim Zakonom o klimatskim promenama, obezbeđen novi pravni okvir, povoljniji za građane i investitore, usklađen sa regulativom EU i Pariskim klimatskim sporazumom.

„Započeli smo izradu nacionalnog energetskog i klimatskog plana i nove strategije razvoja energetike za period do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine, za koje očekujemo da će biti usvojeni do kraja godine“, navela je.

Mihajlović je rekla da vizija Srbije uključuje zelenu energetiku i rudarstvo i da su novim zakonima stvoreni uslovi za ubrzano unapređenje energetske efikasnosti i nove investicije, koje će povećati učešće energije iz obnovljivih izvora na najmanje 40 odsto do 2040. godine, odnosno 50 odsto do 2050.

„Posebno su važne velike i srednje hidroelektrane, gasne elektrane, razvoj dodatnih kapaciteta za skladištenje energije, pre svega u reverzibilnim hidroelektranama i baterijama, kao i solarne elektrane i elektrane na vetar i biogas“, rekla je ona.

Zelena agenda, kako je rekla, treba da bude novi model rasta u svim ekonomijama, uključujući i ekonomiju Srbije, zbog čega bi trebalo da „budemo svesni da taj proces zahteva postepeni prelazak ka novoj strukturi energetskog sektora“.

Kao podršku ovim i drugim promenama koje će se utvrditi planskim i strateškim dokumentima, kako je navela, Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) priprema i akcioni plan za pravednu tranziciju.

„Fokusirali smo se na to da obezbedimo energetsku bezbednost, stabilno snabdevanje energijom, dekarbonizaciju i povećanje energetske efikasnosti. Naša vizija zelene Srbije uključuje i da težimo klimatskoj neutralnosti i unapređenju životne sredine i kvaliteta života“, rekla je Mihajlović.

U tim procesima, kako je ocenila, „treba da budemo zajedno sa drugim zemljama regiona, iako smo svesni da su naše startne pozicije različite, ne samo u pogledu naših ekonomija i bruto domaćeg proizvoda (BDP), već i u infrastrukturi, proizvodnji i potrošnji energije“.

Komentari

Vaš komentar