Mihajlović: Struja treba da poskupi da bi se stabilizovao EPS

Biznis 18. maj 202210:37 komentara
TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da činjenica da Srbija ima najniže cene električne energije nije argument zbog čega je potrebno povećanje cena, već da je to neophodno kako bi se Elektroprivreda Srbije (EPS) stabilizovala i kako bi u narednim godinama mogla da proizvodi dovoljno struje.

Povezane vesti

Mihajlović je, gostujući na televiziji Hepi, rekla da je potreban novac za opremu i za pripreme za sledeću godinu i da, ako ove godine EPS mora da uvozi struju i ugalj, naredne može da proizvodi dovoljno za naše potrebe, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

„Ove i delom naredne godine je potrebno da ulažemo u EPS, kako bismo tokom zime 2023. i 2024. godine imali dovoljne količine energije. Ja sam isključivo za stabilizaciju EPS, jer je to najvažnije preduzeće u državi“, poručila je Mihajlović.

Naglasila je da EPS mora da otvara dva nova polja i potrebna mu je oprema, te da je to „čista matematika“. „U suprotnom će biti u deficitu 40 odsto“, rekla je Mihajlović.

Navela je da će uredbom o energetski zaštićenom kupcu biti obuhvaćeno oko 200.000 domaćinstava u Srbiji.

„Pripremili smo tu uredbu i izmenili kriterijume pa se ona više ne odnosi samo na korisnike socijalne pomoći, već zavisi i od broja članova domaćinstva, ukupnog primanja, zdravstvenog stanja, pa se procenjuje da će oko 200.000 domaćinstava imati niži račun i za električnu energiju i za gas, ali i za toplotnu energiju, što je takođe novina“, izjavila je Mihajlović.

Povećati kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Pozvala je na štednju i racionalno korišćenje energije, ali i poručila da je povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (OIE) jedini način da se obezbedi siguran i samodovoljan elektroenergetski sistem, a da ujedno čuvamo životnu sredinu.

„Trenutno je u našem energetskom miksu učešće proizvodnje iz OIE, ne računajući velike hidroelektrane, vrlo nisko, ispod pet odsto, ali s obzirom na naše potencijale i zainteresovanost investitora, u narednim godinama će taj procenat biti znatno viši i to je naš cilj“, istakla je Mihajlović.

Dodala je da je problem što se nije dovoljno ulagalo u visokonaponsku mrežu poslednjih 10 godina i da zbog toga postoje ograničenja za priključenje novih kapaciteta na mrežu.

„Zbog toga su važna strateška partnerstva privatnih investitora i EPS. Svi zajedno bi trebalo da razmišljamo šta je budućnost – da li su to termoelektrane stare 40 godina ili ćemo graditi nove kapacitete? Još uvek se radi Кostolac B3 i sigurno je da neće biti gotov do 2024. godine, a neki ljudi i dalje misle da treba graditi nove termoelektrane“, upozorila je Mihajlović.

Zaključila je da građani žele da imaju dovoljno struje i čist vazduh, a naš zadatak je, kako je rekla, da stvorimo te uslove, odnosno nove kapacitete za proizvodnju energije iz OIE.