Mihajlović: U Srbiji se 40 odsto energije „baci“ jer se ne koristi racionalno

Biznis 02. maj 202112:31 > 16:4773 komentara
Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je povećanje energetske efikasnosti važan projekat za državu, koja će to podržati značajnim ulaganjima, ali i za građane, jer će zahvaljujući uštedama energije imati niže račune.

Ona je, je gostujući na TV Prva, rekla da se zbog loše izolacije, u Srbiji troši čak četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u Evropskoj uniji, odnosno da se oko 40 odsto energije se „baci“ jer se ne koristi racionalno.

„To nije tako zato što je neko želeo, bila je takva gradnja i nije se voliko računa o energetskoj efikasnosti. Sad smo usvojili Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, a za mesec dana biće formirana i Uprava za energetsku efikasnost u sastavu ministarstva, što su građani prepoznali“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće, i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da pređu na efikasnije kotlove, na gas i biomasu, koji manje i zagađuju nego druga goriva.

Ona je rekla da će se na povećanju energetske efikasnosti ove godine raditi kroz pilot projekat koji treba da pokaže interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo i prve rezultate, a da se „bum“ u zameni prozora i vrata očekuje sledeće godine.

„Očekujemo da će minimum 150 miliona evra godišnje država trošiti na povećanje energetske efikasnosti, što je važna stvar i za našu energetiku, ali i za svako domaćinstvo, jer će svi videti efekte kroz niže račune“, rekla je Mihajlović.

Brže procedure za postavljanje solarnih panela

Ona je rekla da će novi zakon omogućiti da bude više solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala, a da će procedura za njihovu ugradnju biti kraća i jednostavnija.

Takođe je navela da je ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i da se prikupi veliki broj papira, da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću.

„Radi se i na tome da ti ugovori budu što jednostavniji, i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga“, navela je Mihajlović.

 

Komentari

Vaš komentar