Mihajlović: Za sada snabdevanje Srbije gasom redovno, brinemo za zimu

Ekonomija 27. apr 202212:01 > 12:21 26 komentara

Što se Srbije tiče i snabdevanja gasom ono i dalje funkcioniše redovno posle odluke Gasproma da u potpunosti obustavi gas Poljskoj i Bugarskoj, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. "Srbija dobija gas preko Bugarske, Bugarska je tranzitna država, gas koji dolazi od Gasproma tranzitira se ka Srbiji u ne manjim količinama nego obično, dakle blizu šest miliona metara kubnih gasa", rekla je Mihajlović u izjavi medijima.

„Mi inače trošimo sada, već je letnje vreme oko 4, 6 miliona metara kubnih gasa dnevno, to znači naše su potrebe za sada redovne. Međutim, bez obzira na to što je to danas redovno, mi smo i ranije i sada razmišljali šta sve može da se desi. Prva stvar koja nije neobična i koja se već nekada u prošlosti dešavala, a to je da kada se obustavi gas jednoj državi, a ona je i tranzitna, onda ima običaj da uzima iz tog tranzita za svoje potrebe“, naglasila je Mihajlović.

Povezane vesti

Dodala je da je Bugarska 100 posto zavisna od ruskog gasa, te da nema mogućnost da nabavi za svoje potrebe gas nigde drugde.

„Dakle, to je moguća varijanta, ako se desi takva varijanta i Srbija ne dobije kroz tranzit količine koje su ugovorene, ima dve mogućnosti – jedna mogućnost je da koristimo gas iz Banatskog dvora, gde imamo za 21 dan u srpskom delu, a u ruskom za 22 dana imamo gasa“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da iz Banatskog dvora može dnevno da se izvlači pet miliona metara kubnih gasa, ne može više.

„I dodatno da krenemo, ako je to potrebno, u krizni plan broj dva – to znači supstitucija gasa nekim drugim energentom, obično je to mazut, ili čak ograničenje ugovora“, rekla je Mihajlović.

To je, prema njenim rečima, u potencijalno mogućoj varijanti da Bugari uzmu deo našeg gasa.

„Nadamo se da se to neće desiti, mi smo s njima sve vreme u komunikaciji i za sada sve funkcioniše najbolje, ali to je ono što je kratkoročno i što se dešava danas. Ono što je naša briga i šta mi radimo jeste kako da mi Srbiju obezbedimo za gas za zimu“, kazala je Mihajlović.

Ona je istakla i da je 4,5 miliona metara kubnih gasa koje danas koristimo, ono što koristimo leti, ali je dodala da je naša zimska potrošnja od 11 do 15 miliona metara kubnih gasa.

„To znači, naš ugovor sa Rusima traje do 31. maja, dakle do 31. maja mi imamo šest miliona metara kubnih gasa koje dolaze preko Bugarske. Da li će se i kako pregovarati, da li će se možda ići na produženje postojećeg ugovora, a ne na novi ugovor, to je sada i dalje na stolu u razgovorima između Srbijagasa i Gasproma. Dakle, to je jedna varijanta, druga varijanta je da dopunimo naravno dodatno još podzemno skladište gasa Banatski dvor, treća dodatna stvar jeste da razmišljamo o zakupu kapaciteta u nekom drugom skladištu van Srbije, što nije nerealno, a to je recimo Mađarska, i da naravno razmišljamo o zajedničkim kupovinama gasa sa Evropom, kao što Evropa pravi zajedničke kupovine gasa“, kaže.

„Dakle to je sve ono što stoji sada na stolu i na čemu se radi kako bi Srbija i zimus imala dovoljne količine gasa“, kazala je ministarka i dodala da još nisu počele te vrste razgovora o ugovoru. „Ono o čemu se može razgovarati je da se ne ide na novi dugoročni ugovor, već da radimo produženje postojećeg ugovora do kraja godine, rekla je Zorana Mihajlović.

„Ono što se dešava – svakog dana se stvari menjaju u Evropi, na kraju imate ovu situaciju plaćanja gasa rubljama. Nemačka i Austrija su prihvatile dualni sistem, to znači novac daju Gasprom banci, iz Gasprom banke ide u rubljama, plaća se gas. Ne treba zaboraviti da Ruska federacija na svaka tri dana zarađuje jednu milijardu dolara samo od trgovine gasom i naftom, to je nešto što će se nastaviti“, kaže.

„Ja mislim da ćemo mi morati da stavimo sve na sto i obezbedimo energetsku bezbednost na sve načine. Jer, ako pogledate, sada svako brine o sebi. Sve je manje zajedništva u onom što se zove nabavka gasa, bez obzira na odluke koje Ervopa donosi da skladišta budu puna 80 posto do septembra. Sa druge strane, da idemo verovatno na šesti paket sankcija i tako dalje, ali ja mislim da ćemo mi morati prvo sebe da obezbedimo, da vidimo na koje načine“, kazala je ministarka.

„Ozbiljno pitanje kako će izgledati snabdevanje gasom od oktobra“

Povodom najava predsenika koji je rekao da neće biti problema po ovom pitanju i da ćemo se snabdevati sa trećih strana – zemalja istoka, na primer, Zorana Mihajlović kaže da su nam sve opcije otvorene.

Kada nam bude otvorena interkonekcija Niš – Dimitrovgrad tada je to sigurna opcija.

„Mi imamo Niš-Dimitrovgrad sledeće godine u septembru gotov, ove godine je već gotova Grčka-Bugarska interkonecija, dakle mi od septembra sledeće godine možemo da imamo ugovore potpuno validne, bilo da se snabdevamo TNG-om iz Grčke, bilo da od proširenih kapaciteta u Azerbejdžanu dobijemo dodatne količine gasa. To je apsolutno moguće i to ćemo sigurno raditi jer bi bila velika šteta da to ne uradimo“, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ono što je sada važno je da vidimo gde sve možemo da nađemo slobodne kapacitete što naših skladišta, što drugih skladišta i da vidimo da li postoji zajednička mogućnost nabavke sa Evropom

„Ovo što mi danas ne osećamo, ovo je leto, ali je ozbiljno pitanje kako će izgledati snabdevanje gasom od oktobra meseca. Imamo dovoljno mazuta, imamo dovoljno svih drugih energenata, ali moramo imati određene količine dotoka gasa“, rekla je ministarka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare