Mihajlović: Zabrana izgradnje hidroelektrana u zaštićenom području

Biznis 18. mar 202113:14 > 13:24 18 komentara
Ministarstvo rudarstva i energetike

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniće izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima, najavila je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

„U zonama zaštite, bilo da je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage, bilo da su male, male derivacione, velike. Zaista je bilo mnogo problema sa mini-hidroelektranama, pogotovo derivacionim, i nemamo vremena da razmišljamo o prošlosti“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska vetroparka u Kovačici, saopštilo je ministarstvo.

Mini-hidroelektrane su, navodi Zorana Mihajlović – tema o kojoj se mnogo govorilo i „koja je možda trebalo da bude rešena kroz jedan drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora energije, rešili smo da to uredimo kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije“.

Ona je dodala da, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode, poput Đerdapa, nacrtom zakona predviđeno da samo na osnovu odluke vlade može da se razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes.

Ministarka rudarstva i energetike је, prilikom obilaska vetroparka u Kovačici, izjavila da je cilj Srbije da ima više ulaganja u sve vidove obnovljivih izvora energije, kako bi do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazilo iz ovih izvora, saopštilo je ministarstvo.

„Smatramo da je taj cilj realan u odnosu na potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, legislativu, spremnost države da stvori dobre uslove za poslovanje, kao i zainteresovanost investitora“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je kazala da je ovo godina velikih promena u oblasti energetike i da se u njoj određuje pravac kojim će srpska energetika ići narednih 10, 20, 30 godina.

„Ova vetroelektrana je simbol zelene energije, klimatski neutralnog razvoja, novih tehnologija i onoga kako vidimo budući razvoj Srbije. Takođe, dobra vest je nastavak ove investicije i izgradnja još jednog vetroparka, ‘Pupin’, za koji je izdata energetska dozvola“, najavila je Mihajlović.

Ona je istakla da je od 2014. godine izgrađeno osam vetroelektrana, ukupne snage blizu 400 megavata, a u izgradnji su još dve, čime će ukupan kapacitet elektrana koje koriste energiju vetra biti blizu 600 megavata.

„Želimo da imamo više investicija i u ostale vidove obnovljivih izvora energije, kao što je solarna ili geotermalne energija i verujem da ćemo sa novim zakonima koje smo pripremili, koji će ubrzati sve procedure i uvesti elektronsko izdavanje svih dozvola, to i ostvariti“, navela je Mihajlović.