Mihajlović: Zelena energetika jedini način da obezbedimo sigurnost snabdevanja

Biznis 27. jul 202214:02 > 14:509 komentara

Zelena energetika je jedini način da u budućnosti obezbedimo sigurnost snabdevanja energijom i energentima, poručila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović na predstavljanju predloga Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije (INEKP) do 2030. godine, i istakla da je to najvažniji strateški dokument.

Mihajlović je na predstavljanju u Beogradu predloga Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije (INEKP) do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine naglasila da taj dokument definiše dinamiku energetske tranzicije Srbije i koji će uticati na budućnost i doneti ogromne koristi državi.

„Odluke koje sada donosimo su odluke koje će dati rezultate u godinama ispred nas. Možda nam INEKP neće sada doneti političke poene, ali će sasvim sigurno državi doneti ogromne koristi, pokazati šta znači biti odgovoran, boriti se za budućnost i pokazati snagu države“, rekla je Mihajlović.

Naglasila je da će politike i mere iz INEKP dovesti do rezultata poput smanjenja emisije štetnih gasova za 40 odsto do 2030. godine, ali i do potpune promene u načinu proizvodnje energije, izlaska iz „prljavih tehnologija“ i proizvodnje energije iz fosilnih goriva, ma koliko to bilo teško.

„Taj plan podrazumeva i mogućnost otvaranje novih radnih mesta i upotreba novih tehnologija, da mislimo pre svega na buduće generacije, što nam je i obaveza“, rekla je Mihajlović.

Predlog INEKP, kako je navedeno u tom dokumentu, obuhvata pet dimenzija usklađenih sa EU regulativom – dekarbonizaciju, energetsku efikasnost, energetsku sigurnost, unutrašnje energetsko tržište i istraživanje, inovacije i konkurentnost.

Usvajanje INEKP očekuje se, kako je navedeno u materijalu podeljenom novinarima, krajem ove godine a posle široke javne rasprave, prekograničnih konsultacija i konsultacija sa Energetskom zajednicom.

Taj plan, između ostalog, predviđa značajno veće korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije, izgradnju novih reverzibilnih hidroelektrana, uvođenje proizvodnje vodonika, kao i izgradnju novog skladišta gasa kao i gasnih interkonekcija sa Severnom Makedonijom, Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je po predstavljanju INEKP da to jeste odluka „biti ili ne biti“.

„Klimatske promene su realnost, već osetimo toplotne talase, a povećava se nivo mora što ugrožava proizvodnju hrane. Te pretnje kucaju na naša vrata, a i Srbija se pridružila toj borbi potpisivanjem Pariskog sporazuma“, rekao je Žiofre.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Žiofre je ukazao da je on pokazao opasnosti zavisnosti od fosilnih goriva.

„Srbija može da računa na podršku u EU u energetskoj tranziciji i vašim ambicioznim ciljevima“, rekao je Žiofre i naglasio da su na raspolaganju različiti vidovi finansijske podrške, a posebno kroz Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Komentari

Vaš komentar