Mini Šengen od danas Open Balkan – potpis stavili Skoplje, Tirana i Beograd

Biznis 29. jul 202113:51 > 19:35139 komentara
FoNet/Ljiljana Stojanović

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija od danas ima novo ime - Open Balkan, saopšteno je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju. Od 2023. godine, kako je dogovoreno - biće ukinute granične kontrole između Srbije.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i dva memoranduma i jedan sporazum o saradnji.

Pročitajte još:

To su: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

„Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je naveo da je novost da „pokušamo da u narednih godinu ili dve najkasnije napravimo da kroz naše tri suverene nezavisne zemlje možemo da prolazimo bez granica i da možemo jedini drugima da pomažemo ne samo u vreme velikih katastrofa, kao i da kamioni koji prvoze robu ne moraju da budu zaustavljani na granici – da ih niko ništa ne pita“.

Zaev i Rama pozvali su druge zemlje u regionu da se pridruže inicijativi „Open Balkan“, predhodnog naziva „Mini-Šengen“, jer je reč o prilici za jačanje saradnje, ekonomije i slobode kretanja.

Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar