Ministarka energetike: Niko ne beži od ruskog gasa, ali želimo mogućnost izbora

Biznis 22. jul 202221:3125 komentara
Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država čini i činiće sve što može kako bi obezbedila stabilno i sigurno snabdevanje gasom i istakla da je za dugoročnu stabilnost neophodna izgradnja gasovoda koji će povezati Srbiju sa drugim državama u regionu, saopšteno je.

Pročitajte još:

„Mi kao država činimo sve da se spremimo za zimu, to je glavno pitanje danas za sve države u Evropi i svetu. Sve što možemo i što budemo mogli radimo i uradićemo, ali istovremeno moramo da mislimo o budućnosti i da pravimo dugoročne planove“, rekla je Mihajlović televiziji Pančevo.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju snabdevanje gasom nadležni rade na tome da od naredne godine postoji mogućnost da 30 ili 40 odsto domaće potrošnje tog energenta dobijemo i od drugih dobavljača.

„Mi smo danas zavisni 100 odsto od ruskog gasa i niko od toga ne beži, iako se stvara priča da neko ne želi ruski gas. Ništa tu nije sporno, ali želimo da imamo mogućnost izbora, da manje zavisimo i da možemo lakše da pregovaramo i o kapacitetima i o ceni“, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da je cilj da Srbija bude tranzitna država i da će povezivanje u gasnom sektoru sa drugim zemljama regiona osigurati stabilnost u snabdevanju tim energentom.

Mihajlović je rekla da izgradnja novih kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore energije nije pitanje volje, već je to jedini način da elektroenergetski sistem bude stabilan.

Ona je ponovila da neće biti restrikcija struje i da sva javna preduzeća u ovom sektoru moraju da budu efikasnija i da sprovode planove i strategiju države.

„Najmanji problem je novac, a najveći nemogućnost da izađemo iz okvira i da shvatimo da lobiji koji postoje ne rade u interesu građane i države“, dodala je Mihajlović.

Ona je istakla da država stoji uz „Elektroprivredu Srbije“ i da će uraditi sve da to preduzeće, koje je najbitnije u zemlji, stane na noge i bude u mogućnosti da proizvodi dovoljne količine energije za potrebe Srbije.

„Situacija u kojoj je danas EPS rezultat je višegodišnjeg javašluka i nerada, a naš je zadatak da uradimo sve da pomognemo, ali će to državu mnogo koštati“, ocenila je ona.

Komentari

Vaš komentar