Ministarka energetike o rezervama litijuma: Dar od Boga, ležimo na milijardama

Ekonomija 20. feb 202421:12 350 komentara
Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Rezerve litijuma koje Srbija ima u dolini Jadra ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisala je kao "dar od Boga" i rekla da "ležimo na milijardama", ističući da treba sagledati sve rizike i sve dobre strane koje projekat nosi i "da onda donosimo odgovorne odluke", ali da je to posao za buduću vladu.

Dubravka Đedović Handanović je u emisiji „Oko“ Radio-televizije Srbije , odgovrajući na pitanje da li rudarenje litijuma „uzima neke naše druge darove od Boga – šume, poljoprivredno zemljište, vodu, vazduh“, rekla da je Srbija zemlja bogata mineralnim sirovinama i rudama, što se odnosi na litijum, borat, kobalt, nikl, zlato, srebro, ugalj, koji su takođe strateške sirovine.

„Mi te sirovine treba da eksplatišemo na najodrživiji mogući način“, rekla je Đedović Handanović.

Na pitanje šta je sa stopiranim projektom „Jadar“ i kakve se promene još očekuju u pogledu energetike, ona je istakla da eksplatacija sirovina „donosi, pre svega ekonomske koristi“ i povećava bruto domaći proizvod, plate, penzije i omogućava punjenje budžeta.

„To je tako i za energetski sektor, koji moramo da razvijemo, koji moramo da unapređujemo. Znači da moramo jednostavno da imamo u vidu koje su to prednosti i kako da se nosimo sa rizicima koje ti rudarski projekti nose sa sobom“, rekla je ministarka energetike.

Tvrdeći da vlast radi „na odgovoran način“ i donosi odluke „na osnovu, pre svega, dokumentacije“, koja je razvijena i prošla javni uvid, „iza koje mogu da stoje i stručnjaci i pre svega kompanije koje razvijaju određene projekte“, ona je rekla kako investitori „treba da dokažu i pokažu koje se tehnologije koriste, da li su one najmodernije“.

„Imamo pravo da tražimo primenjivanje najviših rudarskih standarda, koji se svake godine povećavaju, pre svega u razvijenim zemljama“, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je, govoreći u kontinuitetu politike u pogledu litijuma, rekla da treba doneti odgovorne odluike.

„Ono što nas zanima je da sagledamo sve i da donesemo odgovorne odluke. Naravno, to će biti posao naredne vlade“, rekla je aktuelna ministarka energetike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare