Ministarstvo energetike: Obezbeđeno dovoljno energenata za proizvodnju struje

Ekonomija 04. jan 202213:56 8 komentara
Shutterstock

Na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima Srbije zaključeno je da je obezbeđeno dovoljno energenata za nesmetan rad i proizvodnju električne energije u termokapacitetima, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Na sednici, kojoj je predsedavala ministarka energetike Zorana Mihajlović, predstavljeni su i podaci o stanju u elektroenergetskim kapacitetima, izveštaji o proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije, kao i realizaciji planova o nabavci dodatnih količina energenata za termoelektrane i toplane.

Kako je saopšteno, predstavljeni su i izveštaji o stanju zaliha uglja i mazuta za rad termoelektrana, kao i projekcije o potrošnji za period do kraja meseca i do kraja zimske sezone.

Radna grupa razmatrala je i plan nabavke dodatnih količina mazuta, a predstavljena je i dosadašnja realizacija transporta tog energenta.

Prenosni sistem, kako je rečeno, funkcioniše bez većih problema, kao i distributivni sistem koji nastavlja sa redovnim, planskim održavanjem i nema većih, neplaniranih ispada, odnosno isključenja za korisnike.

Razgovarano je i o stanju u gasnom sektoru i radu toplana u Srbiji i konstatovano da nema većih problema u funkcionisanju sistema, budući da je potrošnja energije bila niža tokom praznika.

Na sastanku su pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i kabineta predsednice Vlade, učestvovali i predstavnici Javnog preduzeća „Srbijagas“, Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Кolubara, Transportgasa, JP PEU „Resavica“, Srbija Кargo.