Ministarstvo finansija: Agencija Fič potvrdila kreditni rejting Srbije BB+

Ekonomija 19. mar 202122:32 > 23:44 3 komentara
N1

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič u izveštaju koji je objavljen danas, potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali istakao je da su još jednom prepoznati odlični ekonomski rezultati Srbije, ostvareni u pre i tokom pandemije, navedeno je u saopštenju.

povezane vesti

„Ovim je potvrđeno da su uspešno sprovedene sve ekonomske mere koje je Srbija preduzimala od početka pandemije koronavirusa, kao i prethodne mere fiskalne konsolidacije. Veliki šokovi izazvani korona krizom su izbegnuti, zadržali smo radna mesta, a država i novim ekonomskim merama nastavlja da svodi posledice na najmanju moguću meru“, rekao je Mali.

U izveštaju agencije navedeno je da su efekti krize u Srbiji znatno ublaženi zajedničkim naporima Vlade i Narodne banke Srbije, i paketom mera monetarne i fiskalne politike, koji između ostalih uključuje podršku domaćinstvima, subvencije za plate, moratorijum na otplatu kredita, smanjenje kamatnih stopa i mere za podršku likvidnosti u korporativnom sektoru.

Kako Ministarstvo finansija navodi, Fič u svom izveštaju naglašava da je održana niska i stabilna inflacija, relativna stabilnost deviznog kursa, kao i visok nivo deviznih rezervi, koje su dostigle 13,6 milijardi evra na kraju januara 2021. godine, a ističe i ulogu bankarskog sektora u smanjivanju šokova izazvanog pandemijom koronavirusa.

Agencija tokom tekuće godine očekuje oporavak ekonomije i procenjuje da će biti ostvaren značajan privredni rast od čak 5,2 odsto u 2021. godini i 4,5 odsto u 2022. godini, dodaje se u saopštenju.

„Vlada Srbije će i u narednom periodu preduzeti sve neophodne mere kako bi očuvala teško stečenu finansijsku stabilnost i snažne javne finansije i obezbedila što veći privredni rast koji će dovesti do boljeg životnog standarda gradjana“, zaključuje se u saopštenju agencije, a navodi ministarstvo.

NBS: Realno da Srbija dobije investicioni rejting

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je centralna banka i u kriznim uslovima očuvala stabilnost niske inflacije i deviznog kursa, povećala devizne rezerve i očuvala pokazatelje finansijske stabilnosti.

„Naš bankarski sektor, uprkos pandemiji, karakterišu visoka kapitalna adekvatnost i likvidnost, smanjenje učešća problematičnih kredita, dinamičan rast kreditne aktivnosti, kao i rast stepena dinarizacije, što je i agencija prepoznala kao važan doprinos ukupnoj stabilnosti u Srbiji“, rekla je Tabaković.

Кao ključne faktore dobijanja investicionog rejtinga u narednom periodu, agencija Fič navodi opadajuću putanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, povoljne izglede privrednog rasta i smanjenje spoljne neravnoteže, dodaje se u saopštenju NBS.

„Makroekonomske projekcije Narodne banke Srbije pokazuju da je realno da u narednom periodu Srbija ostvari rezultate koje agencija Fič Rejtings navodi kao ključne za dobijanje investicionog rejtinga“, istakla je guverner i dodala da očekuje da se u narednim godinama rast stabilizuje na nivou od oko 4,0 odsto, pri čemu će značajnu ulogu i dalje imati investicije i izvoz.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare