Ministarstvo finansija: Centralni informacioni sistem za kontrolu 500.000 plata

Biznis 24. feb 202115:07 > 15:104 komentara
Izvor: N1

Ministarstvo finansija Republike Srbije kontrolisaće ubuduće kroz Centralni informacioni sistem za obračun zarada u javnom sektoru obračun plata za više od 500.000 zaposlenih u okviru 10.500 korisnika javnih sredstava, objavilo je ovo ministarstvo na svojoj internet stranici.

„Osim što je važan za sprovođenje neophodne kontrole, ovaj sistem je značajan i za sprovođenje planirane reforme plata, što je deo dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom“, istaklo je Ministarstvo finansija.

Na ovaj način će, kako se navodi, država po prvi put na jednom mestu imati tačnu evidenciju svih zarada i zaposlenih u javnom sektoru.

„Pomenuti informacioni sistem omogućiće potpunu kontrolu zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru, zatim bolje planiranje budžeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate, a doneće i uštede svakom pojedinačnom korisniku javnih sredstava, s obzirom na to da oni neće imati trošak obračuna zarade i trošak nabavke i održavanja softvera, jer će za njih to raditi Ministarstva finansija“, navodi ministarstvo.

To znači, kako se objašnjava, da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu.

„Samim tim, otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe“, stoji u objavi.

Ministarstvo finansija je najavilo da su, u okviru projekta, predviđene i obuke zaposlenih za korišćenje informacionog sistema, i to najpre kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, zatim u ustanovama prosvete, zdravstvu, kao i u ustanovama kulture i socijalne zaštite, sudstvu i kazneno – popravnim ustanovama.

„Ovaj informacioni sistem funkcioniše u skladu sa svetskim standardima dobre prakse, a napravljen je na platformi koja je lider na tržištu u automatizaciji finansijskog poslovanja“,  navodi Ministarstvo finansija.

Podsetimo, danas je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ukazala da je Ministarstvo finansija dodelila ugovor vredan sedam milijardi dinara, odnosno 60 miliona evra vlasniku Kurira Igoru Žeželju i Telekomu Srbija na ime „izrade, implementacije i održavanja centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru“ , odnosno plata.

„Sada postoji ozbiljan rizik i potencijalna zloupotreba najosetljivijih podataka stotina hiljada građana u Srbiji“, navela je Tepić.

Komentari

Vaš komentar