Ministarstvo: Ko se protivi reorganizaciji Srbijagasa ne može biti direktor

Biznis 10. jan 202121:27 7 komentara
Srbijagas
N1

Svako ko se protivi aktivnostima iz plana reorganizacije Javnog preduzeća "Srbijagas", na koje se Srbija obavezala u Evropskoj energetskoj zajednici, ne može biti direktor u tom preduzeću, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„(Sprovođenje reformi) nisu stvar nečije želje ili volje. Reformisanje je pitanje gasne bezbednosti, razvoja, trošenja novca građana i efikasnog sprovođenja projekata… (Restruktuiranje) ‘Srbijagasa’ je iznad ličnog interesa bilo kojeg pojedinca, pa bio on i direktor javnog preduzeća“, navodi se u odgovoru koje je Ministarstvo uputilo Njuzmaks Adriji.

Ministarstvo je navelo i da se reforme sprovode odlukom Vlade Srbije i da se opstrukcija i otpor „Srbijagasa“ „osećaju od prvog dana“, te je bilo „gotovo nemoguće“ dobiti imena predstavnika „Srbijagasa“ u radnoj grupi koja treba da se bavi tim procesom.

Vlada Srbije je krajem 2020. godine usvojila Plan reorganizacije JP „Srbijagas“ u 29 tačaka s ciljem da „ukloni neopravdane troškove“ u poslovanju tog javnog preduzeća za koje planira da postane akcionarsko društvo.

Od kada je ponovo preuzela resor rudarstva i energetike, ministarka Zorana Mihajlović je u više navrata javno kritikovala direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, navodeći, na primer, da „nije normalno“ da za svoj rad prima mesečnu naknadu od oko 34.000 evra.