Ministarstvo predstavilo E-kiosk – digitalni servis o pravima potrošača

Ekonomija 15. mar 202216:26 2 komentara
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija danas je, na Svetski dan prava potrošača, u Beogradu predstavilo E-kiosk - digitalni servis koji građanima pruža informacije o njihovim potrošačkim pravima.

„E–kiosk – vaš partner u kupovini“ je pilot projekat tog ministarstva koji će u Tržnom centru „Galerija“ stajati narednih šest meseci, a u narednim mesecima će biti postavljen i na drugim važnim trgovačkim mestima u Srbiji.

Pročitajte još:

„Elektronska kupovina je prošle godine u odnosu na 2020. godinu porasla za 70 odsto i obrt na tom tržištu u Srbiji je 55 milijardi dinara. Kada su u pitanju tužbe potrošača one se manje odnose na elektronsku kupovinu, nego na tradicionalnu, samo sedam odsto njih se odnosi na trgovinu onlajn“, istakao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić na promociji E-kioska.

Predstavnik Organizacije potrošača Kragujevac Zoran Nikolić je rekao da je E-kiosk način da se potrošači upoznaju sa svojim pravima na licu mesta, pre odlaska u kupovinu.

„Ideja za E-kiosk je nastala iz nečega što mi znamo i o čemu stalno pričamo, a to je da potrošači nisu dovoljno svesni svojih prava. Ne postoji nikakav zakon koji će vas zaštiti ukoliko vi ne pokažete inicijativu“, poručio je Nikolić.

Aplikacija „E–kiosk – vaš partner u kupovini“ biće dostupna na veb sajtu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija – Sektora za zaštitu potrošača.