Ministarstvo trgovine objavilo četiri dozvole za izvoz oružja firme Valir

Biznis 22. jul 202215:05 > 15:1919 komentara
grćka pad aviona kavala
Tanjug/Civil Protection Ministry via AP

Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma objavilo je danas na svom sajtu četiri izvozne dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme kompanije Valir.

Povodom zahteva dela javnosti za stavljanje na uvid određenih izvoznih dozvola oružja po, kako se ističe – izričito dobijenoj saglasnosti izvoznika da se objave svi elementi izvoznog posla – ministarstvo saopštava da se radi o kupoprodajnom ugovoru koji obuhvata obračun i plaćanje PDV-a.

Valir dozvola mttt.gov.rs
Mttt

„Roba je u potpunosti plaćena kompaniji HK Krušik a. d. Valjevo, pre preuzimanja. Roba je prevezena o trošku izvoznika do aerodroma, a za dalje, do kupca i krajnjeg korisnika, obaveza je bila na brokeru iz Bosne i Hercegovine. Po okončanoj proizvodnji, inspektori Ministarstva odbrane Bangladeša su izvršili kvantitativni i kvalitativni prijem robe i ispitivanja navedene robe na poligonu, čime je još jednom u potpunosti otklonjena svaka dilema u pogledu vrste robe (vežbovne mine), kao i krajnjeg korisnika (MO Bangladeša). U prilogu dostavljamo kopije izvoznih dozvola, a sve ugovore smo, kao što smo napomenuli, uz izričitu saglasnost izvoznika, spremni da stavimo na uvid zainteresovanim stranama”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Spisak objavljenih dozvola nalazi se na ovom linku.

Podsetimo, 16. jula u Grčkoj je pao avion koji je prenosio proizvode srpske namenske industrije za Bangladeš, svih osam članova posade je poginulo.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion Antonov-12, u vlasništvu ukrajinske kompanije „Meridian LTD“, prevozio oko 11,5 tona proizvoda srpske namenske industrije, dok je vlasnik te robe bila privatna kompanija „Valir“ iz Srbije. Republika Srbija izdala je saglasnost za izvoz naoružanja, čiji je dozvoljeni krajnji korisnik bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, navedeno je u tom saopštenju.

Komentari

Vaš komentar