Ministarstvo: Veliki potencijali za saradnju Srbije sa francuskim privrednicima

Biznis 28. sep 202212:35 3 komentara
Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom francuskih privrednika – MEDEF, o saradnji, posebno u oblasti razvoja obnovljivih izvora energije (OIE), mogućim investicijama francuskih kompanija u ovom sektoru u Srbiji, novim tehnologijama, energetskoj tranziciji, procesu dekarbonizacije.

Pročitajte još:

Na sastanku je dogovoreno i formiranje zajedničke radne grupe, koju će činiti predstavnici resornog ministarstva, Elektroprivrede Srbije, Elektrodistribucije Srbije, članovi MEDEF-a i ambasade Francuske, koja će se baviti konkretnim, prioritetnim projektima, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istakla da je Srbija posvećena pitanju dekarbonizacije i svojim obavezama iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za zapadni Balkan.

„Promenili smo potpuno zakonodavni okvir, prilagodjeni smo EU, a posebno važni su Zakon o korišćenju OIE i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije i cilj je da povećamo udeo OIE u narednim godinama, a nadamo se da do 2050. budemo potpuno dekarbonizovana zemlja“, rekla je Mihajlović.

Naglasila je da će Srbija raditi na tome i kroz donošenje integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030, sa projekcijama do 2050. i strategije razvoja energetike Srbije za period do 2040, sa projekcijama do 2050. godine.

Mihajlović je rekla i da energetska politika počiva na investicijama u nove kapacitete, unapredjenju energetske efikasnosti i povezivanju sa regionom.

„Prvi stub jesu investicije, jer više od 30 godina nismo izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet. Želimo najnovije tehnologije i kompanije koje imaju iskustva u razvoju OIE sektora i mislim da tu postoji mogućnost da sarađujemo.

Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske daje mogućnost da brže i efikasnije možemo da radimo na zajedničkim projektima“, kazala je ona.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da postoji obostrano interesovanje za unapređenje saradnje u oblasti energetike, imajući u vidu da je zelena agenda u fokusu čitave Evrope.

„Definitivno postoji interes francuskih preduzeća za učešće u reformi energetskog sektora, koju ste započeli, posebno danas kada je energetika centralna tema. Prioritet naše saradnje jesu izazovi zelene agende i u tom smislu Francuska podržava Srbiju, kao i u procesu pristupanja EU“, kazao je on.

Dodao je da se uskoro održava i samit u Pragu, na kojem će centralne teme biti upravo energetika i načini kako da Evropa prodje kroz krizu.

„Svakako računamo na vaše ideje, jer smo posvećeni podršci čitavom regionu, posebno Srbiji, koja je centralna država u okruženju“, rekao je Košar.

Predsednik Pokreta francuskih internacionalnih preduzeća Kristof Peti istakao je energetika problem koji imaju Srbija, Francuska i cela Evropa i da je birno raditi na zajedničkim planovima i projektima.