Ministarstvo za N1: EPS treba da ostane u vlasništvu države

Ekonomija 18. okt 202211:01 3 komentara
N1

Elektroprivreda Srbije (EPS) treba da ostane u vlasništvu države, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike u odgovoru na pitanja televizije N1.

Navode da je to zvaničan stav ministarstva i Vlade Srbije i dodaju da prioritet treba da bude razvoj EPS-a, efikasnije pokretanje procesa energetske tranzicije ka drugim izvorima energije.

Povezana vest

Podsetimo, u tajnom dokumentu koji je Vlada Srbije sklopila sa kompanijom „Rystad energy“ iz Norveške u jednom od pet modula promena koje ova kompanija predlaže Vladi za reformu energetskog sektora pominje se i potencijalni ulazak privatnog kapitala u EPS, pa čak i koncesioni aranžman.

Prema analizi koju je uradila ova kompanija, Srbija je od 1. januara do 31. avgusta dala na uvoz struje oko 700 miliona evra, a samo u avgustu, inače mesecu u kom je Srbija izvozila struju, na uvoz je dato 94 miliona evra.

Vrednost ugovora koji je Vlada sklopila sa „Rystad energy“ je 1,55 miliona dolara, a premijerka Ana Brnabić izjavila je da MUP treba po službenoj dužnosti da pokrene istragu ko je dao medijima na uvid dokument koji je Vlada usvojila kao strogo poverljiv.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare