Ministarstvo za N1: Isplaćene subvencije za stan za 34 mame, podneto 295 zahteva

Biznis 24. jan 202308:037 komentara
Izvor: Shutterstock

Tokom protekle godine Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stiglo je ukupno 295 zahteva za dodelu subvencije za prvi stan. Jedan od ovih zahteva je, kako je za portal N1 potvrdilo ministarstvo - podneo otac deteta, a ostalo majke. Od ukupnog broja zahteva do sada je rešeno manje od polovine - 77 pozitivno, 32 negativno, dok su preostali - "u fazi obrade". Novac je tokom 2022. isplaćen za 34 porodilje koje su ispunile uslove, naveli su u ministarstvu. Najviši iznos isplaćene subvencije je 20.000 evra, što je ujedno i maksimalno mogući iznos pomoći predviđen podzakonskim aktom, dok je najniža isplaćena subvencija prema podacima ministarstva - 6.700 evra.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđeno je ukupno 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra, za subvencionisanje kupovine kuće ili stana za majke koje dete rode počev od 1. januara 2022. godine. Ali, taj iznos je predviđen ne samo za proteklu već i naredne godine – ukupno za sprovođenje ove mere populacione politike.

Pročitajte još:

U Ministarstvu za rad ističu da su sredstva na ime ostvarivanja ovog prava na subvenciju u 2022. godini „opredeljena u skladu sa bilansnim mogućnostima i iznosima po rešenjima dostavljenih zahteva stranaka“.

„Tokom 2022. godine na ime ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini na teritoriji Srbije, isplaćena su sredstva za 34 porodilje koje su ispunile uslove, u visini od 445.911,47 evra po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan isplate, što iznosi 52.311.003,1 dinara“,  rečeno je za portal N1 u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Tokom prošle godine ovo ministarstvo je primilo 295 zahteva za ostvarivanje prava na ove subvencije.

Među njima je bio i jedan otac, navelo je ministarstvo.

Od ukupno primljenih 295 zahteva tokom 2022. godine, pozitivno je rešeno 77 zahteva, dok je odbijenih zahteva bilo ukupno 32. Preostali iznos zahteva od navedenog ukupnog broja je u fazi obrade“, odgovorili su u Ministarstvu za rad.

Komisija sad zaseda i dvaput nedeljno

Komisija za dodelu subvencija za kupovinu prvog stana imenovana je, kažu u ministarstvu – 3. marta 2022. godine.

„Komisija je zasedala dinamikom koju je diktirao broj zahteva koji su pristizali. Prvi zahtevi za dodelu novčanih sredstava primljeni su u ministarstvo početkom aprila 2022. godine. Kako se broj zahteva za ostvarivanje predmetnog prava povećavao, u drugoj polovini godine ustanovljena je dinamika zasedanja Komisije na nedeljnom nivou. Po formiranju nove Vlade Republike Srbije, te imenovanja Komisije u novom sastavu 25. novembra 2022. godine, sastanci članova Komisije održavaju se jednom ili dva puta nedeljno“, ističu u Ministarstvu za rad.

Podsetimo, mame koje su rodile dete počev od 2022. godine imaju pravo da podnesu zahtev za dodelu subvencija za kupovinu prvog stana ili kuće. Država dodeljuje 20 odsto od vrednosti nekretnine, a maksimum 20.000 evra. Uredbom su propisani i uslovi ko tačno ima pravo na subvenciju – a to su mame čiji su mesečni prihodi zajedno sa njenim supružnikom ili vanbračnim partnerom ispod dve prosečne plate na dan podnošenja zahteva. Neophodan uslov je i da majka do tada nije na svoje ime imala nijednu kuću ili stan na području cele Srbije. Zakon je predvideo izuzetak kada pravo na subvenciju može da ostvari otac deteta – to je u slučaju kada je majka preminula.

Zahtev za dodelu subvencije podnosi se isključivo do prvog rođendana deteta.

Samo jedan zahtev iz devastiranih opština

Iako se subvencija dodeljuje u iznosu od 20 odsto vrednosti nekretnine, majke koje grade kuću u 19 devastiranih opština mogu da računaju da će im država „pokriti“ – 50 odsto vrednosti radova.

Međutim, majke iz ovih opština tokom 2022. godine nisu podnele nijedan zahtev za subvenciju.

Prvi je pristigao tek ove godine.

„Za izgradnju kuće u devastiranom području je primljen samo jedan zahtev u januaru 2023. godine“, rekli su za portal N1 u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izmena uredbe

Portal N1 je, u više navrata do sada, pisao o problemima sa kojima se susreću majke pri podnošenju zahteva za prvi stan.

Osim dugog čekanja na odgovor i rešenje komisije, jedan problem je bio karakterističan za više majki – one su komisiji uz zahtev podnele potpisan kupoprodajni ugovor za stan, umesto predugovor, zbog čega im je komisija uskratila pravo na subvenciju.

Iako je izmena uredbe i rešavanje ovog problema najavljeno još 4. avgusta prošle godine, uredba koja je u nadležnosti drugog ministarstva – za brigu o porodici i demografiju – do danas nije izmenjena.

Brojke

295 podnetih zahteva za dodelu subvencije za prvi stan,

77 zahteva rešeno pozitivno,

32 rešeno negativno,

186 zahteva  – „u fazi obrade“,

445.911,47 evra  – isplaćeno porodiljama za subvencije po zvaničnom srednjem kursu NBS,

34 porodilje – dobile novac od dodeljenih subvencija,

20.000 evra – naviša isplaćena subvencija,

6.700 evra – najniža isplaćena subvencija.

Komentari

Vaš komentar