Mitrović o kontroli radnika Pošte: Traže dlaku u jajetu i uslov za otkaz

Biznis 22. jul 202221:2826 komentara
N1

Predsednik Sindikata radnika pošte "Sloga" Stefan Mitrović nije se odazvao pozivu  Radne jedinice Zemun "radi utvrđivanja činjeničnog stanja vanredne kontrole". Na razgovor, kaže, nije otišao, jer nema pravnu osnovu. "Traži se dlaka u jajetu. Zakačili su se za mene, sada traže svaki način da se stekne uslov za otkaz ugovora o radu, iako su mi već izrekli meru novčane kazne u maksimalnom iznosu od 20 odsto. Čak su u obrazloženju napisali, što vređa moju inteligenciju, da su svesni da sam otac dvoje maloletne dece i da sam u teškom materijalnom položaju, pa su se, eto, smilovali i nisu me otpustili, nego su mi tri meseca zavukli ruku u džep. Tih 12.400 dinara mesečno je za mene preveliki iznos. Jer, znate i sami da radim za 48.000 dinara kao i 70 odsto zaposlenih u Pošti", kaže Stefan Mitrović.

„Poslovodstvo se, u pozivu za kontrolu, nije pozvalo ni na jedan član akta našeg preduzeća. To je prosto neformalan poziv, a sve u cilju dodatnog pritiska kako bih izjavio nešto što bi se upotrebilo protiv mene, kao što je već urađeno 6. maja ove godine“, rekao je za N1 Stefan Mitrović. On je istakao da je to još jedan vid pritiska na sindikat i na njega lično – da „ne talasaju“.

Pročitajte još:

Stefan Mitrović je ranije u izjavi televiziji N1 upozorio je da je većina radnika Pošte na ivici gladi, da rade u nehumanim uslovima i bez sredstava za rad. Istog dana, ali i dan kasnije, bio je predmet dve spoljne kontrole od strane Radne jedinice Zemun. Tim povodom, ali i povodom poziva da u četvrtak Mitrović dođe u sedište Radne jedinice Zemun radi utvrđivanja činjeničnog stanja vanredne kontrole, oglasili su se i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ upozoravajući da postoji jasna namera da Mitrović bude otpušten i da posluži kao primer drugim radnicima i sindikatima da se o katastrofalnom stanju u Pošti Srbije ne govori javno i „ne talasa“.

„Spoljna kotrola se radi periodično ili izuzetno po potrebi, kada postoji sumnja da poštar ili zaposleni na terenu nesavesno obavlja posao, kao i povodom žalbe korisnika, odnosno klijenta. U mom slučaju ništa od toga se nije desilo. Ovo je još jedan vid pritiska na mene i na sindikat – da ne talasamo, da ne budemo remetilački faktor“, kaže Mitrović.

U Pošti se, dodaje, „širi lažna propaganda da cvetaju ruže“.

„I da se više od 20.000 ljudi javilo na javni konkurs. Nešto ne vidim da su ih pozapošljavali. Možda su opet gurnuti po kancelarijama kao što je već bio slučaj prošle godine kada je SNS na velika vrata ušao u naše preduzeće. Ova diskriminacija, pritisak, mobing – nazovite ga kako hoćete – teror koji trpi naš sindikat i njegovi članovi,  sve ovo se radi u cilju obesmišljavanja sindikalne borbe“, kaže sagovornik N1.

Kako je izgledala kontrola radnika posle prošlog gostovanja Stefana Mitrovića pogledajte u sledećem prilogu:

Komentari

Vaš komentar