MK Grupa za N1: Nema nikakvih značajnijih planova za kupovinu akcija Adiko banke

Biznis 01. feb 202320:351 komentar
Shutterstock

Nakon kupovine 7,33 odsto akcija Adiko banke u Beču, preko kompanije Infenity Management Limited čiji je kranji vlasnik Miodrag Kostić, MK Grupa za portal N1 navodi da je reč isključivo o prošlogodišnjim tržišnim kretanjima i da ne postoje nikakvi značajniji planovi za dalju kupovinu akcija ove banke.

Mediji u regionu objavili su proteklih dana informaciju da predsednik i osnivač MK Grupe Miodrag Kostić ubrzano kupuje akcije Adiko banke na Bečkoj berzi. Prema navodima hrvatskog portala Lidermedia.hr – „iz javno objavljenih podataka na Bečkoj berzi vidljivo je da Kostić brzo povećava udeo u vlasništvu u toj banci“.

Pročitajte još:

Sama Adiko banka iz Beča na svom zvaničnom sajtu navodi da je krajnji vlasnik Credit suisse AG, koja je kupovinama na Bečkoj berzi stekla 7,33 odsto vlasništva u ovoj austrijskoj banci – Miodrag Kostić i to preko kompanije Infenity Management Limited.

„Kupovina 7,33 odsto akcija Addiko banke, od strane kompanije Infenity Management Limited, isključivo je rezultat prošlogodišnjih tržišnih kretanja“, navodi MK grupa u odgovoru portalu N1.

Ne postoje, ističu, nikakvi značajniji planovi za dalju kupovinu akcija ove banke.

„Ističemo da sticanje akcija u ovoj banci apsolutno nije povezano sa poslovanjem AIK Banke, kao ni MK Grupe“, navodi se u odgovoru MK Grupe portalu N1.

Ko su vlasnici banke

Vlasnik Adiko banke – matične „majka-banke“ u Austriji, ujedno je i vlasnik svih šest kćerki-banaka u pet zemalja regiona: Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini gde posluje preko dve banke, zatim Crnoj Gori i – Srbiji.

Prema navodima sa zvaničnog sajta majke-banke u Beču, Adiko grupa servisira približno 800.000 klijenata, preko mreže od 155 ekspozitura.

Svi suvlasnici Adiko banke u Beču poseduju manje od 10 odsto akcija, dok oko 40 odsto drže akcionari sa manje od četiri odsto udela.

Suvlasnik sa najvećim brojem akcija je DDM Invest iz Švajcarske, sa udelom od 9,90 odsto, sledi EBRD sa udelom od 8,40 odsto.

„Prema obaveštenju brokersko-dilerskog društva BDD M&V Investments od 6. decembra 2022. godine, Credit Suisse AG, koji ima udeo od 7,33 odsto u akcijama Adiko banke, akcionar je u Infeniti Management Limited, čiji je krajnji vlasnik Miodrag Kostić“, navodi Adiko banka iz Beča na svom zvaničnom sajtu.

Banke u Kostićevom vlasništvu

AIK banka Beograd ne posluje u okviru MK grupe, već je njen vlasnik Brokersko-dilersko društvo M&V Investments a.d. Beograd, čiji je stoprocentni vlasnik Miodrag Kostić.

Ova banka je u proteklom periodu kupila Jubanku (prvobitno je bila Jubanka, kroz privatizaciju je prodata grčkom vlasniku i preimenovana u Alfa banku, da bi joj posle kupovine AIK vratio staro ime i potom integrisao u AIK banku). Zatim je AIK banka preuzela 100 odsto vlasništva slovenačke Gorenjske banke, čime je zakoračila na tržište Evropske unije.

Tokom 2021. godine obelodanjena je namera AIK banke da kupi Sberbanku u celom regionu – čak je potpisan i ugovor koji to reguliše – ali je rat u Ukrajini s početka 2022. i posledično uvedene sankcije Rusiji „ubrzao“ zemlje regiona da podružnice ove ruske banke (Sberbanke) prodaju bankama i kompanijama „na lokalu“. Tako je AIK banka 1. marta prošle godine kupila i već sutradan preimenovala Srberbank Srbija u Naša AIK banka, da bi se konačno pripajanje završilo 1. decembra 2022.

Komentari

Vaš komentar