Mleko poskupelo, rafovi prazni, a stočari kažu: „Dosta ste pili jeftino mleko“

Ekonomija 06. sep 202219:22 150 komentara

Mleko je od danas skuplje za devet dinara, pošto je Vlada propisala novu, maksimalnu maloprodajnu cenu mleka. Tako mleko sa 2,8 odsto mlečne masti košta 128,99 dinara. Prethodno je litar bio ograničen na 119,99 dinara. Stočari nisu optimistični da će te mere popraviti situaciju u mlekarstvu, koja se, kažu, najbolje ogleda u praznim rafovima u maloprodaji.

Nestašica mleka u Srbiji je posledica dugogodišnjeg zanemarivanja tog sektora, kažu proizvođači za N1. Suša, skupa prehrana i cene goriva, dodatno su opteretili stočare, koji više nisu u mogućnosti da sačuvaju stočni fond.

„Stočari ne mogu da posluju rentabilno, znači, oni idu u minuse koje više ne mogu da izdrže, da se zadužuju u bankama i to vodi u jednu agoniju kojoj nema kraja. Došli smo do ove situacije da mleka više nema, zato što nema krava“, kaže poljoprivrednik i stočar Nikola Mažić.

N1

Josip Mačković iz Saveza uzgajivača goveda dodaje da su „problemi sa mlekom odavno nastali i sa nestašicom današnjom su posledica lošeg odnosa prerađivača i države prema proizvođačima“.

Povezane vesti

„Naime, ako uzmemo u obzir da su svi naši inputi fiksni, moramo da im platimo pošto neko drugi kaže, mi proizvedemo mleko ili meso, i onda neko drugi dođe i kaže ‘to toliko košta'“, kaže revoltirano Mačković.

Nisu optimistični zbog odluke vlade o maksimalnoj ceni, manjoj trgovačkoj marži i zabrani izvoza svežeg mleka. Ističu da je problema mnogo i da su upravo prazni rafovi dokaz da je situacija u mlekarstvu loša.

„Ne možete da me terate da radim sa gubitkom, ja moram da prestanem da gubim i da počnem da vraćam svoje. Nažalost, to će morati da plate potrošači. Šta da radimo, to je tako, oni su pili dovoljno dugo jeftino mleko“, poručuje Mačković.

Mažić ističe da je problema puno.

„Može da se pomogne, da kažem širom nekom agrarnom politikom, povećanjem subvencija, ukidanjem akciza na dizel gorivo, omogućavanjem poljoprivrednicima da kupuju đubrivo po nižim cenama putem regresiranja, jer je stanje stvarno alarmantno“, upozorava Mažić.

Iz kompanije Imlek u koju stočari prethodnih dana upiru prstom, poručuju da prave nestašice nema

„Nema razloga za brigu da će biti trajne nestašice mleka. Poremećaj na tržištu mleka nastao je kao posledica suše i poskupljenja stočne hrane i nikako nije u dimenzijama koje ugrožavaju kontinuirano snabdevanje tržišta Srbije mlekom i mlečnim proizvodima. Navodne nestašice su delimično uzrokovane i povećanom potražnjom i kupovinom usled glasina da mleka neće biti“, saopšteno je iz Imleka.

I iz Privredne komore poruka da prave nestašice nema, a stočari na to odgovaraju da je za obnavljanje stočmnog fonda za proizvodnju mleka potrebno mnogo godina, i da će bez ozbiljnog pristupa problemima stočara domaćeg mleka biti sve manje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare