MMF: Pronaći brzo rešenje za tužbe zbog bankarskih provizija

Biznis 23. apr 202119:28 > 19:30 16 komentara
REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Pronalaženje brzog rešenja za sve veći broj sudskih postupaka protiv banaka u kojima se osporava zakonitost naknada za obradu kredita i za osiguranje stambenih kredita ojačalo bi finansijski sektor i poboljšalo poslovnu klimu, ocenila je, između ostalog, misija Međunarodnog monetarnog fonda u saopštenju objavljenom posle sastanka sa predstavnicima Srbije. Kako se ističe, odlučivanje o novom savetodavnom aranžmanu Srbije sa MMF, koji bi trajao do 2023. godine, na "dnevnom redu" trebalo bi da bude - u drugoj polovini juna.

„Oporavak Srbije se i dalje odvija prema planu, uz podršku snažnog odgovora politike, ali ekonomska perspektiva i dalje je veoma neizvesna. Srbija se dobro nosila sa pandemijom kovida 19 i očekuje se da će se ekonomski oporavak nastaviti u 2021. godini. Pad ekonomske aktivnosti u 2020. procenjen je na oko jedan procenat – jedan od najnižih u Evropi“, ističe misija MMF u saopštenju.

Gubici radnih mesta su, ističe se, praktično bili ograničeni na neformalni sektor, „koji nije mogao biti obuhvaćen direktnim merama politike“.

„Bankarski sistem je i dalje stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan. Međutim, u prvoj polovini 2021. novi talasi infekcija u Srbiji i širom Evrope otežali su ekonomski oporavak. U isto vreme, Srbija je jedna od zemalja Evrope u kojima se najbrže odvija vakcinacija i očekujemo da će intenzitet pandemije opasti u drugoj polovini ove godine. Zahvaljujući podršci aktuelnih mera za podsticaj ekonomiji, očekujemo da će realni rast BDP-a dostići pet procenata u 2021. godini“, ocenio je MMF.

Fond je u saopštenju izdatom posle sastanka sa predstavnicima Srbije istakao i da su potrebne brže strukturne i institucionalne reforme „kako bi se obezbedio brži, inkluzivni i održivi rast u srednjoročnom periodu“.

Napredak u sprovođenju reformi velikih i neefikasnih državnih preduzeća u Srbiji, navodi se, i dalje je od ključne važnosti.

„Nedavno usvojena strategija za državna preduzeća treba da pruži osnovu za reforme u cilju jačanja korporativnog upravljanja i za poboljšanje upravljanja ovim institucijama. Prioriteti uključuju poboljšani okvir za postavljanje ciljeva i praćenje, kao i povećanje odgovornosti generalnih direktora. Brzo rešavanje prekomernog oslanjanja na vršioce dužnosti direktora u državnim preduzećima i dalje je od ključne važnosti. Transformacija EPS-a u akcionarsko društvo i podela Srbijagasa treba da se završe bez daljeg odlaganja. Takođe se radujemo brzoj privatizaciji Petrohemije, radi revitalizacije kompanije i smanjenja fiskalnih rizika“, navodi MMF.

Reforme u cilju jačanja vladavine prava, poboljšanja efikasnosti pravosudnog sistema i suzbijanja korupcije ključne su za poboljšanje investicione klime.

„Napori na suzbijanju sive ekonomije treba da se nastave, uključujući jačanje e-fiskalizacije i proširivanje režima sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi na druge sektore“, navodi se, između ostalog u saopštenju misije MMF.

Komentari (16)

Vidi sve komentare