„Moje stado“, način da tovite svoje prase iako živite u soliteru

Ekonomija 15. jun 202417:10 13 komentara
Prase, prasići, svinje
CHIRATH PHOTO/Shutterstock

Prase se ne tovi pred Božić, kaže narodna izreka, a zakon kaže da ga ne mogu toviti ni oni koji žive u stanu ili npr. centralnim beogradskim opštinama. Međutim, buduća platforma "Moje stado" zakonu bi mogla da "doskoči".

Na ideju o kvalitetnoj hrani, direktno sa poljoprivrednih gazdinstava, koja stiže na adrese kupaca, Miodrag Mitrović došao je za vreme karantina.

„Došao sam na ideju 2020. godine, kada zbog zatvaranja nisam mogao da odem do pijace i kupim nešto za jelo. Pionir-ideja je bila mnogo jednostavija, u međuvremenu je to postala dosta ozbiljnija i složenija platforma„, počinje on svoju priču.

Želeo je, kaže, da olakša ljudima da dođu do kvalitetnih proizvoda širom Srbije, pa je tako osmislio „Moje stado“, platformu koja povezuje poljoprivrednike i kupce i kupcima nudi opciju da plate uzgoj grla čije će meso sutra doći na njihovu trpezu. Ali i da kupe razne druge proizvode, kao na pravoj onaljn pijaci.

„I sam inače volim domaću, zdravu hranu. Ako želite da kupite sjenički sir na primer, nekada ćete na pijaci ili u prodavnici naići na preprodavca, pa može tu da bude i nekih malverzacija. Međutim, ako ga naručite na ovoj platformi, on dolazi direktno iz Sjenice, kao što pirotska peglana kobasica dolazi iz Pirota, ne iz npr. okoline Beograda“, objašnjava.

Privatna arhiva

Tamo gde je plaćena, tamo se roba i preuzima, ističe Mitrović.

„I sam sistem plaćanja to pokazuje, jer novac ide gazdinstvu od kog ste naručili hranu i mi nismo u situaciji da uzmemo robu odnekle, a onda je plasiramo kao originalnu“, napominje on.

U pregovorima je sa velikim brojem poljoprivrednika, a njih između 60 i 70 već čeka da potpiše ugovore, dodaje.

Očekuje da platforma počne sa radom krajem juna.

Mitrović navodi da sve što poljoprivredna gazdinstva u Srbiji mogu da proizvedu biće izloženo na ovoj onlajn pijaci.

„Moći će da kupe ajvar, slaninu, mast, čvarke, voće ili proizvode od voća. Biće to prava onlajn pijaca. Međutim, nosilac platforme je farma – usluga tova koji može da bude i klasični, i organski. Pojedina gazdinstva nude usluge čuvanja grla na organski način, hrane ih organski, bez koncentrata. Prirast tu nije kao kod tovljenih, ali je meso zdravije i bolje“, objasnio je.

Tov će, dodaje on, moći da se plati odmah, ali i na rate, a hrana će se dostavljati vozilima platforme Moje stado.

„Kupac koji želi da bude ‘farmer’… Algoritam prepoznaje razliku u kilogramima u momentu kada ste grlo kupili i željenu kilažu koju ste postavili. Obračunava hranidbene dane i potrošnju hrane i ispostavlja ukupnu cenu koja se može podeliti na rate. Ukoliko ste, na primer, platili četiri od šest rata i nemate više novca, stopira se tov, a kupac će dobiti grlo koliko je u tom momentu toliko teško. Najbitnije nam je da sve strane budu zadovoljne“, objasnio je on.

Svaki uzgajivač stoke obavezan je da za stoku koju prodaje ima svu potrebnu dokumentaciju, odnosno pasoš, a kupac će moći da ga vidi, dodaje.

„Kada grlo dostigne željenu težinu, ono se zakolje, meso se nosi u veterinarsku službu na analizu. Uz potvrdu da je ispravnog kvaliteta, dolazi na vašu adresu“, objašnjava Mitrović.

Na platformi će biti ponuđena i opcija osiguranja kod jedne kuće, gde će korisnici moći da osiguraju ono što su kupili i u slučaju nepredviđenih situacija, neće biti oštećeni.

Platforma je, dodaje, zaživela u Mionici kod Valjeva.

„Prva je na Balkanu i verujem da će se proširiti na region, samo da prvo kod nas zaživi“, siguran je sagovornik portala N1.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare