Momirović: Fokus – ulaganje u plovnost reka, jer su glavni koridori za energente

Biznis 16. avg 202214:49 10 komentara
Ministarstvo građevinarstva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, nakon obilaska interventnih bagerskih radova na sektoru kod Bariča na Savi, koji se odvijaju sa ciljem da se obezbedi propisana dubina plovnog puta u periodu izrazito niskog vodostaja, kazao je da su fokus u poslednjih osam meseci bile investicije u plovnost rečnih puteva, "jer smo znali da će oni postati glavni koridori za snabdevanje energentima".

Ministarstvo je u saopštenju navelo da preduzima interventne bagerske radove kako bi se obezbedila plovnost rečnih puteva glavnim korisnicima rečnog saobraćaja – najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi.

„Preduzimamo sve aktivnosti na Savi i Dunavu, našim glavnim vodnim koridorima, kako bi dodatno podigli efikasnost i ubrzali plovidbu, ali i osigurali stabilno obezbeđivanje tržišta ugljem, naftom i derivatima nafte. Brzom reakcijom i konstantnim ulaganjem u rečni transport uspeli smo da obezbedimo plovnost Save i Dunava i tako budemo praktično jedina država u Evropi koja nije primorana da obustavlja rečni saobraćaj u trenucima kada je vodostaj rekordno nizak. Na ovaj način pokazujemo koliko se borimo za našu industriju i privredu, jer pri ovakvim vodostajima većina država u Evropi ili obustavlja plovidbu ili uvodi značajna ograničenja. Rečni saobraćaj je ključan za snabdevanje energentima i radimo na tome da obezbedimo plovnost reka glavnim korisnicima rečnog saobraćaja – najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi“, izjavio je ministar Tomislav Momirović.

Ministarstvo građevinarstva

On je dodao da sličan pristup želi da vidi i u drugim dunavskim državama, „jer rezultati naših napora i radova u Srbiji imaće značajno ograničen efekat ako i druge zemlje ne pokažu isti nivo proaktivnosti“.

Naveo je da će u tom smislu imati sastanak sa bugarskim kolegom i predložiće mu da se razmotre apsolutno sve opcije koje će omogućiti prohodnost Dunava za plovidbu, „jer je to od velikog značaja za Srbiju“.

Pored sektora Barič na Dunavu, ministarstvo obavlja interventne bagerske radove na još dve deonice na Dunavu, kod Čortanovaca i kod Futoga. Cilj ovih radova je da se obezbedi propisana dubina i širina plovnog puta Dunava i Save, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja, kada nivo vode ide daleko ispod tzv. niskog plovidbenog nivoa.

Komentari (10)

Vidi sve komentare