Momirović: Izvoz nameštaja za osam meseci ove godine iznosio 500 miliona dolara

Biznis 08. nov 202212:47 4 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Izvoz nameštaja od svih materijala za osam meseci ove godine iznosio je 500 miliona dolara, što je povećanje od skoro šest odsto u odnosu na prošlu godinu, rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović na otvaranju 58. Međunarodnog sajma nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije na Beogradskom sajmu.

„Ako posmatramo samo nameštaj od drveta, izvoz u ovom periodu iznosio je 232 miliona dolara, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 8,3 odsto“, rekao je Momirović.

On je podsetio da Srbija trenutno ima zaključene sporazume o spoljnoj trgovini sa 44 trgovinska partnera i naglasio da se mora bolje iskorisiti potencijal Incijative Otvoreni Balkan.

„Drvna industrija zajedno sa metalnom, poljoprivrednom i IT mora da bude oslonac razvoja Srbije. Poslednjih dvadesetak godina ona beleži poslovne rezultate prema kriterijumima broja privrednih društava, rasta zaposlenosti, ostvarenih poslovnih prihoda, izvoza i pozitivnog spoljnotrgovinskog bilansa“, rekao je Momirović.

Na Beogradskom sajmu danas je, pored Sajma nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije koji traje do 13. novembra, otvoren i Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije koji će trajati do 12. novembra.

Na oba sajma, prema rečima organizatora, više je od 180 izlagača različitih proizvoda.

Komentari (4)

Vidi sve komentare