Momirović: Na proleće počinje izgradnja prve linije metroa u Beogradu

Biznis 19. maj 202111:15 > 14:3723 komentara

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će izgradnja metroa doneti novu perspektivu za Beograd i da će se grad, ukoliko metro ne bude izgrađen u narednih pet ili šest godina, suočiti sa još većim gužvama u saobraćaju.

Momirović je u Skupštini Srbije rekao da se životni standard građana „duplirao u poslednjih nekoliko godina“ i da će gužve u gradu biti još veće.

Obrazlažući poslanicima Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, on je rekao da se o projektu metroa priča od 1971. godine, ali da će ova vlast taj projekat realizovati i da na proleće počinje izgradnja prve linije metroa.

„Kreće od Železnika, pa Makiš, Žarkovo, Bele Vode, Požeška, Ada Ciganlija, Sajam, Mostarska petlja, Savski trg gde će se ukrštati sa drugom linijom, Trg Republike, Skadarlija, Dunav stanica, Pančevački most, železnička stanica Karaburma, Višnjiška, Mirijevski bulevar i Sedma gimnazija i poslednja stanica je Mirijevo“, pročitao je ministar sve stanice prve linije.

On je dodao i da će druga linija ići od Zemuna, preko Novosadskog puta, Opštine Novi beograd, Arene, Sava centra, preko Savskog trga, Manježa, Maksima Gorkog, Vojislava Ilića preko Ustaničke do Mirijeva.

Momirović je dodao da se radi i na idejnom rešenju za treću liniju koja kreće od „Kvantaša“ preko Bežanije i Surčina, Gandijeve, Skupštine, pa preko Prokopa sve do Banjice.

„Ako ovo ne izgradimo, mi trajno limitiramo razvoj našeg grada“, rekao je Momirović i pozvao poslanike da podrže ovaj zakon.

Poslanici će do kraja dana razmotriti još pet zakona iz oblasti građevine i saobraćaja, kao i listu kandidata za člana saveta REM.

Ministar je pozvao poslanike da podrže svih šest zakonskih predloga o kojima će se, kako je najavljeno, glasati sutra.

Gradi se 7.000 stanova za vojnike i policajce

Momirović je izjavio da se u Srbiji trenutno gradi sedam hiljada stanova za pripadnike vojske i policije.

„Pre mesec dana podeljeno je 548 ključeva u Novom Sadu. Gradimo još 1.400 stanova u tom gradu. U Vranju je završeno 200 stanova, u Kraljevu i Kragujevcu će u narednih mesec dana biti useljeno oko 400 ljudi, a do kraja godine bi trebalo u Sremskoj Mitrovici da se završu 190 stanova i u Nišu još 190“, rekao je Momirović.

Obrazlažući poslanicima izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti on je rekao da je zakon donet pre nekoliko godina na inicijativu predsednika Srbije, a kao pokušaj da se društvo „oduži pripadnicima vojske i policije koji su ginuli i rizikovali svoje živote“.

On je najavio da će se naredne godine nastaviti gradnja u pomenutim gradovima.

„Ako se vratimo pre 15 godina, pitanje je bilo da li smo imali desetoro ljudi koji su obučeni da upravljaju tenkovima, a mi danas radimo na sedam hiljada stanova koji će biti sigruni domovi za naše vojnike i policajce“, rekao je Momirović.

Kada je reč o Zakonu o lukama on je rekao da je posredi usklađivanje sa zakonima Evropske Unije i izložio plan da se investira 500 miliona evra u vodnu infrastrukturu.

Komentari

Vaš komentar