Momirović najavio sastanak sa trgovcima – za kojih 13 proizvoda cena ide nadole

Ekonomija 07. sep 202316:37 15 komentara
Shutterstock

Na dnevnom redu sastanka ministra trgovine Tomislava Momirovića sa predstavnicima trgovinskih lanaca biće cene 13 proizvoda, a razgovaraće se o njihovom - smanjenju.

Resorni ministar i trgovci sastaće se u petak u podne u Vladi Srbije radi, kako je najavljeno – „zajedničke akcije koja će učiniti pristupačnijim cene proizvoda koje građani svakodnevno koriste“.

Kako je za portal N1 potvrđeno u ministarstvu, reč je o sledećim proizvodima: mleko, jogurt, sir u kriškama, krompir, pileće meso (trup), salama u omotu, kafa, čokolada, hrana za bebe, dečje pelene, šampon za odrasle, deterdžent za pranje veša i deterdžent za pranje sudova.

Šta je marža i koliko je godišnje plaćamo

Stopa trgovinske marže je u periodu od 2019. do kraja 2022. godine, prema podacima Narodne banke Srbije, porasla sa 14,9 odsto na 16,1 odsto, a tokom 2022. godine iznosila je 540 milijardi dinara.

Podsetimo, prilikom predstavljanja avgustovskog Izveštaja o inflaciji, guverner NBS Jorgovanka Tabaković ukazala je da sve veće trgovinske marže u maloprodaji doprinose tome da inflacija u Srbiji sporije pada.

Ona je istakla da ima prostora da se marže smanje bez ugrožavanja funkcionalnosti trgovine.

U avgustovskom Izveštaju o inflaciji NBS navodi se da su trgovci na veliko i malo u 2022. godini ostvarili rast profitabilnosti za 140 milijardi dinara.

„Njihov rast profitabilnosti podržan je intenzivnijom prodajom sopstvene robne marke, proširenjem mreže dobavljača, inovacijama u modelu poslovanja, intenzivnijim korišćenjem kanala elektronske trgovine, što se odrazilo na povećanje marži, prvenstveno u 2021. i 2022. godini. Imajući u vidu da trgovinska marža predstavlja bruto zaradu trgovaca nakon što iz ostvarenog prometa od prodaje robe izmire troškove nabavke te robe, treba napomenuti da je ona na nivou cele delatnosti zabeležila kumulativni nominalni rast od blizu 50 odsto u periodu 2019–2022.  (sa oko 540 milijardi dinara u 2019. na 807 milijardi dinara u 2022), dok je stopa trgovinske marže povećana sa 14,9 odsto na 16,1 odsto“, ukazala je NBS.

Ako se posmatraju samo najznačajniji maloprodajni trgovinski lanci za koje su raspoloživi podaci za 2022. godinu, stopa trgovinske marže je, prema podacima NBS, povećana sa 24,8 odsto u 2019. na 26,8 odsto u 2022.

„Mogućnost sektora trgovine da poveća svoje marže duguje se manjoj osetljivosti tražnje na cenovne promene u okolnostima povišene inflacije, što se ogleda i u porastu stope neto dobitka sa 1,8 odsto u 2019. na 3,8 odsto u 2022“, navodi se u izveštaju.

Na ove navode reagovali su i trgovci.

„Prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u Srbiji od oko 2,8 odsto, višestruko je niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje“, saopštila je u avgustu Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Prema ocenama te grupacije prosečna stopa neto dobiti maloprodaje niža je i u odnosu na značajan rast operativnih troškova poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup, održavanje i drugi troškovi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare