Momirović obećao podršku Ziđinu i HBIS-u: Spasili ste istok Srbije

Ekonomija 21. mar 202321:14 16 komentara
momirović hbis ziđin
MUST/Đ.K.

Ministarstvo trgovine daće "snažnu podršku" kompanijama "Ziđin" i "HBIS" koje su najveći izvoznici i koje značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa predstavnicima tih kineskih kompanija"'HBIS grup Serbia' u Smederevu i 'Ziđin majning grup' u Boru su dve najveće kompanije u Srbiji kada je reč o izvozu, u kojima radi više desetina hiljada ljudi, direktno i indirektno.

Investicije ovih kompanija spasile su istok Srbije i danas daju ogromnu podršku našem industrijskom kompleksu u ovom delu zemlje“, rekao je Momirović, prenelo je ministarstvo.

Prema njegovim rečima, „HBIS“ u čijem se vlasništvu nalazi smederevska železara, imao je višemilionske investicije, kao i izvoz veći od 830 miliona evra u 2022. godini.

Momirović je naveo i da je „Ziđin“ do sada investirao 2,3 milijarde dolara, kao i da u toj kompaniji u Boru radi više od 7.200 radnika i da je prosečna plata 110.000 dinara.

„Danas smo razgovarali o daljim investicijama, povećanju izvoza, ali i tome šta će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom doneti ovim i drugim kompanijama koje posluju u Srbiji“, kazao je on.

Momirović je naveo i da prema projekcijama stručnjaka, u Boru postoji ležište sa značajnim rezervama bakra i zlata na globalnom nivou, što je ocenio kao „znak svetle budućnosti za ekonomiju cele Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare