Momirović: Pet miliona evra za razvoj trening centara za buduće mašinovođe

Biznis 16. sep 202114:38 > 14:557 komentara
Izvor: N1 info

U nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke železničke škole u Beogradu biće uloženo pet miliona evra, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Momirović i ministar prosvete Branko Ružić potpisali su Memorandum o saradnji na razvoju trening centara u železničkom i vazdušnom saobraćaju. Cilj potpisivanja tog dokumenta je ubrzanje saradnje sa preduzećima u oblasti železničkog saobraćaja i prema njihovim potrebama kreiranje i implementacija novih profila u obrazovni sistem u okviru železničkih škola u Beogradu, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pročitajte još:

Dodaje se da je Vlada Srbije donela odluku o formiranju trening centara za razvoj železničkog saobraćaja pri Železničko tehničkoj školi, koji će biti prepoznat ne samo u Srbiji nego i u regionu.

„Investicije koje Vlada Srbije trenutno sprovodi u železničku infrastrukturu i nabavku novih vozova nisu viđene više od 50 godina. Srbija je u procesu izgradnje potpuno nove železničke infrastrukture“, kazao je Momirović.

On je istakako da je cilj da đaci koji će pohađati železničke škole dobiju priliku da uče i budu spremni za upravljanje najsavremenijim brzim vozovima, kao i da održavaju modernizovane pruge.

„Sa ovim investicijama omogućavamo da vratimo železnicu onde gde je bila nekada, na mesto koje ona u svim razvijenim evropskim državama sada zauzima. Ovaj memorandum je jedna od najvažnijih stvari kako bismo potrebe za kadrovima u železnici mogli da proizvedemo“, rekao je Momirović.

Ružić je najavio da će u obrazovanje kadrova za potrebe železnice od naredne godine biti uvedeno dualno obrazovanje koje podrazumeva i učenje kroz rad u kompanijama železnice Srbije.

On je naveo da je plan da se u narednom periodu sprovede nabavka najmodernijih stacionarnih simulatora cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju i da su takvi simulatori pandan već poznatim simulatorima koje koriste piloti Er Srbije i kakve ima Vazduhoplovna akademija.

Komentari

Vaš komentar