Momirović: Promet između Srbije i Bugarske ne sme da trpi zbog gužve na granici

Biznis 25. nov 202117:002 komentara
Izvor: Tanjug / Aleksandar Ćirić

Uspostavljanje Zelenih koridora neophodno je za smanjenje čekanja na srpsko-bugarskoj granici, istakli su na bilateralnom sastanku u Dimitrovgradu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Bugarske Hristo Aleksijev.

Na sastanku je razgovarano je o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom i putnom Кoridoru X koji povezuje dve države, navedeno je u saopštenju.

Posebno je istaknuta tema uspostavljanja Zelenih koridora na drumskom graničnom prelazu Кalotina-Gradina, u cilju prevazilaženja čekanja na granicama koje, kako su resorni ministri ocenili, izuzetno negativno utiču ne samo na saobraćaj i transport, već i na povezanost i unapredjenje odnosa dveju zemalja.

Momirović i Aleksijev su naglasili da je tema poboljšanja kapaciteta graničnih prelaza, kako železničkog, tako i putnog prelaza između Srbije i Bugarske, od najvišeg značaja za obostrani razvoj.

„Mi ulažemo, gradimo i projektujemo više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali kada dodjemo do granica susretnemo se s ovim što ste svi imali priliku da vidite: kilometarske kolone pre svega kamionskog saobraćaja. To je nešto što uništava našu ekonomiju, značajno povećava troškove našeg proizvoda i to je ono što pogadja i našu ekonomiju podjednako kao Bugarsku“, izjavio je Momirović.

On je najavio i početak rekonstrukcije pruge od Niša ka Dimitrovgradu, za koju očekuje da će početkom 2024. godine biti potpuno rekonstruisana elektrificirana pruga.

Komentari

Vaš komentar