Momirović sa Sijartom: Kontinuirani rast trgovinske razmene

Biznis 07. feb 202312:491 komentar
TANJUG/ MUST/ Đorđe Krstić

Ministar trgovine Tomislav Momirović tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, istakao je da po obimu ukupne robne razmene Mađarska je prošle godine bila naš peti trgovinski partner sa 3,65 milijardi evra, dok je ujedno bila naš červrrti partner u izvozu koji je iznosio 1,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, u poslednjih deset godina vrednost robne razmene između Mađarske i Srbije je značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza komponenata automobilske industrije.

Ministar Momirović izjavio je da će na čelu srpskog dela Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske sa posebnom pažnjom raditi na tome da se robna razmena dve susedske zemlje u budućnosti dodatno uveća na četiri milijarde evra, a tom prilikom je i podsetio da“ Srbija i Mađarska imaju izuzetnu političku saradnju koja se temelji na sjajnoj saradnji i prijateljstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana“.

„Ekonomske odnose Mađarske i Srbije karakterišu kontinuirani rast trgovinske razmene, značajan rast mađarskih investicija u srpsku privredu i zajednički infrastrukturni projekti od regionalnog značaja, a poslednjih godina uspostavljena je i značajna saradnja malih i srednjih preduzeća. Današnji sastanak je prilika da razgovaramo o narednim koracima kada je reč o uspostavljanju još boljih trgovinskih odnosa Srbije i Mađarske, ali i dodatnom povezivanju naša dva naroda. Preduslov tome je svakako da nastavimo sa izgradnjom zajedničkih infrastrukturnih projekata, ali i da dodatno relaksiramo granične procedure i obezbedimo slobodan protok ljudi i roba na našim graničnim prelazima“, istakao je ministar Momirović.

Tomislav Momirović, kao ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije i ministar spoljih poslova i trgovine u Vladi Mađarske Peter Sijarto, biće kopredsedavajući ministri Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, navodi se.

Komentari

Vaš komentar